Caru' cu bere, locul care pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata

Imprimare

Ziua buna, boieri mari! suna anuntul de bun-venit al celebrului restaurant Caru’cu Bere. Daca doresti sa mananci intr-un cadru tipic, acesta este restaurantul ideal din Bucuresti. Locul superb, o bucatarie savuroasa, o ambianta prietenoasa, iar daca ai noroc, un spectacol folcloric de exceptie. Monument istoric, Caru' cu Bere este vizitat, in egala masura, de turisti straini, dar si romani, dornici de a descoperi arhitectura sa baroca, pigmentata de un stil Art Nouveau. Locul este atat de frumos, incat, savurand un pahar cu vin fin, romanesc, din colectia Vinarte si cele mai bune specialitati ale bucatariei autohtone, pur si simplu, nici nu simti cum trece timpul...

Braseria, inaugurata chiar aici in anul 1889, reprezinta, in egala masura, un restaurant, un loc de interes cultural, unul dintre cele mai frumoase locuri din oras. Cel mai important aspect nu este mancarea, restaurantul constituie o vizita obligatorie - daca te afli in trecere prin Bucuresti - prin insasi istoria sa si prin arta existenta in interior: pardoseli din mozaic, vitralii pictate, lemn, pe scurt, lux pentru ochi. Constructia actualei berarii a fost realizata dupa proiectul arhitectului de origine poloneza Zigfrid Kofczinsky, care a participat la edificarea mai multor obiective arhitecturale importante din Romania, inclusiv Castelul Peles.
Caru’ cu Bere, in forma cunoscuta astazi, a fost finalizat in 1924 dupa planurile aceluiasi arhitect Zigfrid Kofczinsky. Atunci a fost extins, prin adaugarea perimetrului, unde in prezent se afla barul si scarile care duc la balcon (pana atunci avand doar jumatate din dimensiunile actuale). Decoratiunile au fost restaurate in perioada 1983-1988 si apoi, curatate in 2006. Din pacate, nu s-au gasit inca suficiente marturii detaliate despre modul in care a fost decorata beraria in perioada de inceput. Astazi, regasim mai multe fresce, variate tipuri de stucaturi policrome, poleite cu foita de aur (console, blazoane, plafoniere, capiteluri, baze de coloane, motive florale, benzi ornamentale, ancadramente), embleme cu insemnele tuturor breslelor din Romania si cu cele ale armatei romane, precum si elemente de tamplarie executate cu mestesug. Cupolele inalte, pictate in nuante de verde si ocru, cu insertii de auriu si rosu, candelabrele sau vitraliile intens colorate reusesc sa atraga indelung privirea vizitatorilor. Lambriuri de stejar imprejmuiesc toate saloanele, acordand o nota distinsa incaperilor.
Intrarea in local se face printr-o usa rotativa din lemn masiv, iar la exterior ne intampina emblema Carului: un cocos in stanga si o pisica in dreapta, care ar putea sugera vizitatorului: Trezeste-te de dimineata ca un cocos si fii ager pana in noapte ca o pisica.
Restaurarea vitraliilor a constituit o premiera in Romania. Conform proiectului din 1983, pana la aceasta lucrare, in tara, nu se consemnase o alta restaurare de vitralii, ele fiind doar copiate, ca tehnica. Cu ocazia interventiei, o parte dintre vitralii au fost desprinse, restaurate si reasezate pe suporturi speciale pentru a fi, astfel, puse in valoare. Tot atunci au fost reconditionate partial si portiuni din pardoseala originara, din gresie decorativa, cu motive florale, fabricata, printr-o comanda speciala, in strainatate, cu ocazia constructiei berariei. Completarea zonelor deteriorate a fost executata cu piese realizate la Cluj-Napoca.
Mobilierul si toata tamplaria, din interior, inclusiv lambriurile si scarile din lemn, au necesitat mici reparatii si reconditionari, fiind pastrate, in mare parte, cele din structura initiala a localului, de la sfarsitul secolului al XIX-lea. O atentie deosebita a fost acordata corpurilor de iluminat, refacute conform celor care apareau pe o ilustrata stampilata din 1914, gasita cu ocazia restaurarii din anii `80 intr-o cutie metalica, zidita in peretele din zona barului. Tot in anul 2006, subsolul a fost redecorat si transformat in restaurant-muzeu al berii, loc unde clientii pot gasi exponate care vorbesc despre istoria acestei bauturi. Trecut prin numeroase transformari, Caru’ cu Bere inca aminteste de atmosfera Bucurestiului de la inceputul secolului XX, devenind o legenda vie, reper atat pentru turistii straini, cat si pentru bucurestenii cautatori ai „comorilor de altadata” ale Capitalei. Un loc, mai mult decat recomandat, indispensabil. (Doina Ana Butman)