Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Lupsa, un colt de rai pe Valea Ariesului

Manastirea Lupsa, un colt de rai pe Valea Ariesului

Email Imprimare

Manastirea Lupsa este situata in judetul Alba, pe frumoasa vale a raului Aries, intre Campeni si Baia de Aries. Este cea mai veche, dar si cea mai bine pastrata biserica de lemn din zona Muntilor Apuseni, fiind intemeiata in anul 1429 de catre boierul Stanislav, ce apartinea familiei Lupsa. In anul 1820, presiunile antiortodoxe ale Imperiului Habsburgic au dus la desfiintarea manastirii, calugarii fiind siliti sa plece. Biserica, cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae, a fost folosita de greco-catolici pana in anul 1948, cand a redevenit ortodoxa. Din anul 1992, lacasul de cult functioneaza din nou ca manastire de calugari.

Initial, manastirea a fost construita doar cu altar si naos, insa in anul 1810 i-au fost adaugate turla si pronaosul. Incepand din anul 1995, manastirea s-a dezvoltat continuu, construindu-se corpul de chilii, turnul-clopotnita, cladirea staretiei cu noua biserica-paraclis si altarul de vara.
Va recomand sa includeti in planurile dumneavoastra de vacanta Valea Ariesului si sa opriti la Manastirea Lupsa! Intreaga zona este splendida! Aflata impreuna cu familia intr-o vacanta in Apuseni, am facut un popas la manastire si, spre uimirea noastra, am gasit acolo un loc magnific. Curtea este imensa, multe flori, gazonul ingrijit, intregul loc inconjurat de munti si paduri, miros de fan si liniste, foarte multa liniste.
Accesul se efectueaza direct din drumul national 75, manastirea fiind la o distanta de aproximativ 12 kilometri de orasul Campeni si 74 de kilometri de Turda. O puteti recunoaste usor dupa zidul inalt, ca de cetate, care o imprejmuieste. Exista doua porti de intrare. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.