Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, cel mai mare parc natural urban din Europa de Est

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, cel mai mare parc natural urban din Europa de Est

Email Imprimare

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova este cel mai mare parc natural urban din estul Europei, avand suprafata de circa 100 de hectare. Pe locul unde este situat a fost mosia familiei logofatului Bibescu, de aceea parcul a mai fost cunoscut si sub numele de Parcul Bibescu. Mosia a fost cumparata de autoritatile orasului, in anul 1848. Parcul a fost amenajat intre anii 1901 si 1903, din initiativa lui Nicolae P. Romanescu, primarul Craiovei din acele vremuri, si a fost proiectat dupa planurile arhitectului francez Edouard Redont, proiect premiat la Expozitia Universala de la Paris, in anul 1900, cu medalie de aur. A fost inaugurat la 29 septembrie 1903, in prezenta regelui Carol I. In anul1943, la intrarea principala, a fost ridicat un bust al lui N. Romanescu, ca omagiu adus celui caruia i se datoreaza initiativa realizarii minunatului parc.

Parcul este deosebit de pitoresc, amenajat in stil romantic, oferind tablouri de poveste amatorilor de frumos: arbori si arbusti din specii foarte rare, coline inverzite, un parau cu cascade in miniatura, un lac, un debarcader, o insula cu lebede, nuferi, foisoare, superbe poduri peste cursul de apa si celebrul pod suspendat. Pe colina de langa impresionantul pod se afla Castelul Fermecat, ce te duce cu gandul la basmele din copilarie.
In imediata apropiere, una dintre cele mai vechi gradini zoologice din tara incanta vizitatorii surprinsi sa vada atat de multe animale (cerbi, nutri, berze, lupi, maimute, porci mistreti, lei, porcusori de Guineea), fara a plati vreun tarif de intrare. In acelasi parc este amplasat un teatru de vara modern, cu un acoperis avangardist, gazda unor evenimente culturale de exceptie. Hipodromul, care ocupa o parte insemnata a parcului, a fost folosit pentru curse de trap si galop, apoi la concursurile de sarituri peste obstacole.
Din anul 2000, la hipodrom nu s-au mai desfasurat concursuri importante, in locatie functionand o scoala de echitatie. In anul 2004, parcul a fost inclus in Lista monumentelor istorice din judetul Dolj. Astazi, Parcul Nicolae Romanescu este o emblema a Craiovei, spatiul ideal de agrement pentru craioveni si nu numai. (Radu-Cristian Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.