Luni, 22 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Parcul Cismigiu, cea mai veche gradina publica din Bucuresti

Parcul Cismigiu, cea mai veche gradina publica din Bucuresti

Email Imprimare

Aproape orice roman cunoaste Cismigiul sau macar a auzit de el. Parcul Cismigiu este cea mai veche gradina publica din Bucuresti si este asezat in zona centrala, avand suprafata de circa 16 hectare, fiind marginit de doua artere importante: Bulevardul Regina Elisabeta si Bulevardul Schitu Magureanu. Pe la 1830, generalul Kiseleff a cerut ca un teren, devenit insalubru, sa fie transformat intr-o gradina publica. Dorinta sa a fost pusa in practica abia in anul 1847, in timpul domniei lui Gheorghe Bibescu. Peisagistul Wilhelm Mayer, fost director al Gradinilor Imperiale din Viena, a fost numit sef de lucrari la gradina ce se va numi Cismigiu.

Dupa abdicarea lui Gheorghe Bibescu, noul domnitor, Barbu Stirbei, a decis sa se sape un helesteu si un canal de legatura al lacului cu raul Dambovita. Gradina Cismigiu a fost amenajata in stilul parcurilor englezesti. Vechea balta a fost transformata intr-un lac cu o fantana arteziana in centru, au fost adusi arbori si arbusti, au fost montate banci din stejar, au fost trasate aleile. Moartea prematura a arhitectului Mayer, la doar 38 de ani, a facut ca lucrarile sa fie continuate de arhitectul peisagist german Friedrich Rebhuhn. In anul 1852, parcul a fost imprejmuit si s-au adus lebede si pelicani. Lucrarile s-au incheiat in anul 1854, cand a avut loc inaugurarea oficiala.
Astazi, parcul este o destinatie linistita atat pentru bucuresteni, cat si pentru turisti. Lacul are debarcader, iubitorii de o plimbare putand inchiria barci si hidrobiciclete. Iarna, luciul apei se transforma in patinoar.
Gradina Cismigiu este unica in ceea ce priveste diversitatea materialului dendrologic, aici gasindu-se unele exemplare de arbori rari. De asemenea, parcul ofera vizitatorilor numeroase alte puncte de atractie: ruinele Manastirii La Cetate, Rotonda Scriitorilor, monumentul realizat din marmura de Carrara de catre Ion Jalea, ridicat in memoria soldatilor francezi cazuti pe taram romanesc in Primul Razboi Mondial, coltul sahistilor, Izvorul lui Eminescu, gradina de trandafiri care expune numeroase soiuri. In partea de nord a parcului, vizitatorii pot admira un iaz amenajat pentru rate salbatice si domestice, lebede si gaste.
Oricand e binevenita o plimbare si la cat de frumos si boem este parcul Cismigiu, daca va aflati in capitala si gasiti putin ragaz, nu il ocoliti! Aleea Coniferelor, Aleea Macilor, Aleea Primaverii, Aleea Magnoliei si mai ales Aleea Indragostitilor ii asteapta pe cei dornici de relaxare si poate de un moment de aduceri aminte. Doar Colegiul Gheorghe Lazar se afla in imediata vecinatate, iar elevii profitau de aleile sale si cu ani in urma. (Radu-Cristian Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.