Luni, 22 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Moara pe apa de la Rosia, una dintre putinele mori functionale

Moara pe apa de la Rosia, una dintre putinele mori functionale

Email Imprimare

Moara cu apa din Rosia este una dintre putinele mori care inca mai sunt functionale in judetul Bihor. Cladirea morii dateaza din secolul al XIX-lea si a fost construita din lemn prin tehnica ”sosilor”, obisnuitele barne de lemn fiind inlocuite de scanduri. In interiorul acesteia se afla doua camere, intr-una este adapostit mecanismul de macinat, cealalta fiind odaia morarului. Afara, langa moara, se afla o roata construita din lemn, care este actionata prin dirijarea debitului apei.

Morarul, Gheorghe Burtic, un batranel sociabil, locuieste acolo si este dornic sa prezinte moara, ba chiar sa si macine, daca cineva are nevoie. Are experienta, spune ca macina de pe cand era copil. In plus, nea Burtic canta la o vioara cu goarna si mai trage cate o cantare, sa plece omul multumit. Taxa de intrare nu e, dar omul nu se supara daca ii intra ceva in buzunar, sa aiba si el de cele de zi cu zi.  
Pe vremuri, in fiecare localitate exista o familie care se ocupa de morarit. Moara de la Rosia a fost cumparata de tatal lui nea Gheorghe Burtic si, dupa cum ne-a spus, dateaza de peste 200 de ani. In localitatea bihoreana Rosia, au functionat opt mori de apa. In prezent, mai sunt doua, din care una este scoasa din functiune.
Turisti romani si straini se opresc la moara lui nea Burtic. Daca va aflati in zona, faceti si dumneavoastra un popas la moara cu apa! Merita sa cunoasteti mestesugul moraritului, asa cum a fost candva! In plus, in frumoasa comuna Rosia, nu departe de moara cu apa, se afla impresionanta Pestera cu Cristale din Mina Farcu. Adaugati-o si pe aceasta in lista dumneavoastra cu obiective turistice de vizitat! Cu siguranta, merita! (Oana-Nicoleta Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.