Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Pagini de istorie la Palatul Bursei

Pagini de istorie la Palatul Bursei

Email Imprimare

Imi place sa descopar locuri noi, iar atunci cand vizitez un oras doresc sa cunosc cat mai multe despre istoria locurilor vizitate. Bucurestiul, dincolo de aglomeratia zilnica, ne ofera numeroase locuri interesante, cladiri pline de istorie, care au o poveste frumoasa de spus. Palatul Bursei a fost construit intre anii 1908 si 1911, in stil neoclasic francez, cu pilastri si coloane in stil corintic. Edificiul a fost ridicat cu sprijinul regelui Carol I, dupa ce presedintele Camerei de Comert la acea vreme, George G. Assan, a mers in audienta la acesta, ridicand problema sediului Camerei. Majestatea Sa a sugerat construirea unei cladiri proprii, proiectul fiind incredintat prin concurs arhitectului bacauan Stefan Burcus, absolvent al Scolii de Arte Frumoase din Paris.

Edificiul, cunoscut drept Palatul Bursei, a fost inaugurat in anul 1911, in prezenta regelui Carol I. Palatul uimeste atat prin monumentalitatea sa, cat si prin ornamentatia fatadei, opera a sculptorului Emil Wilhelm Becker. In anul 1949, Camerele de Comert au fost desfiintate, cu exceptia Camerei de Comert si Industrie din Bucuresti, al carei obiect de activitate a fost redus la activitati de comert exterior, in cadrul Ministerului Comertului. Din anul 1955, Palatul Bursei a servit drept sediu pentru Biblioteca Centrala de Stat, devenita ulterior Biblioteca Nationala a Romaniei, pana cand aceasta si-a mutat sediul central in cladirea de pe Bulevardul Unirii.
In anul 2008, edificiul a fost retrocedat proprietarei de drept, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. Edificiul, situat pe strada Doamnei colt cu strada Ion Ghica, intr-o zona care musteste de istorie, gazduieste astazi, in urma reamenajarii, pe langa birourile Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, un hotel, un restaurant, un centru pentru conferinte si spatii pentru expozitii. Cladirea, inclusa in Lista monumentelor istorice din Capitala si considerata un punct de referinta in peisajul arhitectonic din centrul Bucurestiului, necesita insa interventii de restaurare si consolidare. (Radu-Cristian Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.