Luni, 22 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Aurel Vlaicu - pionier al aviatiei romanesti si mondiale

Aurel Vlaicu - pionier al aviatiei romanesti si mondiale

Email Imprimare

Nascut la 19 noiembrie 1882, in localitatea Bintinti, langa Orastie (judetul Hunedoara), Aurel Vlaicu a fost un inginer roman, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale. In cinstea lui, comuna natala Bintinti se numeste astazi Aurel Vlaicu. A fost elev al Liceului Reformat "Kocsard Kun" din Orastie, care din 1919 incoace a fost numit Liceul "Aurel Vlaicu”, luandu-si bacalaureatul in 1902 la actualul Colegiu National "Gheorghe Lazar" din Sibiu. Si-a inceput studiile ingineresti la Universitatea Tehnica din Budapesta, studii pe care le-a continuat la Technische Hochschule din Munchen, obtinand diploma de inginer in 1907. Dupa aceea a lucrat ca inginer la uzinele Opel in Russelsheim.

In 1908 se intoarce la Bintinti unde construieste un planor cu care efectueaza un numar de zboruri in 1909. In toamna anului 1909 se muta in Bucuresti si incepe constructia primului sau avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul zboara fara modificari (lucru unic pentru inceputurile aviatiei mondiale) in iunie 1910. Era zborul primului avion conceput, realizat si pilotat in Romania. Se intampla la 17 iunie 1910, pe Dealul Cotrocenilor. Vlaicu I n-a zburat decat 50 de metri, la o inaltime de 3-4 metri, dar a fost suficient pentru creatorul sau: Nici Alpii nu mi-i inchipuiam mai inalti ca inaltimea la care ma ridicasem eu. Fiindca patru metri erau pentru mine un record care-mi consacra masina. Zburasem si aceasta era principalul.
In anul 1911 construieste un al doilea avion, Vlaicu II, cu care in 1912 a castigat cinci premii memorabile (1 premiu I si 4 premii II) la mitingul aerian de la Aspern, Austria). Concursul a reunit, intre 23 si 30 iunie 1912, 40 de piloti din 7 tari, dintre care 17 din Austro-Ungaria, 7 germani, 12 francezi, printre care si Roland Garros, cel mai renumit pilot al vremii, un rus, un belgian, un persan si romanul Vlaicu. In cel mai cunoscut ziar vienez, Neue Freie Presse, se gaseau urmatoarele randuri despre zborurile lui Vlaicu: Minunate si curajoase zboruri a executat romanul Aurel Vlaicu pe un aeroplan original, construit chiar de zburator, cu doua elici, intre care sade aviatorul. De cate ori se rasucea (vira) masina aceasta in loc, de parea ca vine peste cap, lumea rasplatea pe roman cu ovatii furtunoase, aclamandu-l cu entuziasm de neinchipuit.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Balcanic, Aurel Vlaicu a executat mai multe zboruri de recunoastere deasupra teritoriului bulgar. La 13 septembrie 1913, in timpul unei incercari de a traversa Muntii Carpati cu avionul sau Vlaicu II, s-a prabusit in apropiere de Campina, se pare din cauza unui atac de cord. Este inmormantat in Cimitirul Bellu din Bucuresti.  In anul urmator, prietenii sai Magnani si Silisteanu finalizeaza constructia avionului Vlaicu III si cu ajutorul pilotului Petre Macavei efectueaza cateva zboruri scurte. Autoritatile vremii interzic continuarea incercarilor; in toamna anului 1916, in timpul ocupatiei germane, avionul este expediat la Berlin. Avionul Vlaicu III a fost vazut ultima data in anul 1940.
In amintirea acestui mare roman a fost realizat filmul artistic Aurel Vlaicu, un film biografic romanesc din anul 1977, regizat de Mircea Dragan. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Radu Beligan, Gabriel Oseciuc si Maria Voluntaru. In anul 2000, Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie o bancnota, pe suport de polimer, cu valoarea nominala de 500.000 de lei (ROL), cu referire la Aurel Vlaicu. In anul 2005, Banca Nationala a Romaniei, in urma denominarii leului romanesc, a pus in circulatie o bancnota, cu valoarea nominala de 50 de lei (RON), pe suport de polimer, avand o grafica asemanatoare cu bancnota din 2000, insa cu dimensiuni mai mici. La 25 octombrie 2010, Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie moneda cu valoare nominala de 50 de bani "Aurel Vlaicu” din alama, dedicata sarbatoririi a 100 de ani de la primul zbor romanesc efectuat de Aurel Vlaicu cu un aparat de constructie proprie. Aeroportul International Baneasa, cel infiintat inca din anul 1912, poarta numele pionierului aerului Aurel Vlaicu.
In memoria marelui roman a fost infiintat si Muzeul Memorial Aurel Vlaicu. Acesta este un muzeu judetean din satul Aurel Vlaicu (jud. Hunedoara), amplasat la nr. 177. Muzeul memorial a fost infiintat de Muzeul Judetean Hunedoara in apropierea casei in care au trait Aurel Vlaicu si familia sa. Adaposteste o colectie de obiecte legate de activitatea de aviator si inventator a lui Aurel Vlaicu (1882-1913). Colectia cuprinde: un gramofon, un magneton, membrane de telefon, un cazan cu aburi construit de Vlaicu, schitele de proiect referitoare la inventii personale. Cine trece pe aici poate simti ca se afla in apropierea celui care a visat sa zboare cu orice pret... (George V. Grigore)
Surse: wikipedia.org; historia.ro; romania-actualitati.ro; unitischimbam.ro; descopera.org; radioresita.ro; slideshare.net; editiadedimineata.ro; roaf.ro; monitorulcj.ro; gohunedoara.com

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.