Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Schitul Balteni din Peris, un monument istoric national

Schitul Balteni din Peris, un monument istoric national

Email Imprimare

Printre bijuteriile istorice ale judetului Ilfov se afla si Schitul Balteni, care isi ridica silueta arhitectonica la intrarea in satul cu acelasi nume - pe partea dreapta - din comuna Peris, monument protejat UNESCO. Chiar soseaua Peris-Balteni (la nr. 114) este cea care duce pasii pelerinilor si turistilor pana la minunata biserica dintre brazi, ce dainuieste aici spre slava celor ce l-au construit si a lui Dumnezeu. Zona Scrovistea a satului Balteni este atestata istoric inca din perioada geto-dacica, sec. II-I i.Hr., si mai apoi locuita, disputata in toate timpurile (atestata documentar in anul 1476), arsa si distrusa in multiple randuri de tatari si de turci, ea a renascut mereu, intr-o minunata oaza de verdeata, inca salbatica, intre lacul incarcat de nuferi si padurea legendara a Vlasiei. Traditia marturiseste ca Manastirea Balteni a fost ridicata pe locul unui schit si mai vechi, construit de legendarul Negru Voda.

Actualul monument se inscrie printre cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala din sudul tarii. Ca o particularitate, extrem de rar intalnita la bisericile din tara noastra, pridvorul exterior, de o arhitectura aparte, inconjoara pe trei laturi pronaosul. Un caz asemanator intalnim la Tismana, in judetul Gorj. Legenda locului mentioneaza faptul ca Manastirea Balteni a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea, in urma unui vis premonitoriu pe care l-a avut in acest loc voievodul Radu Negru, inaintea unei lupte cu tatarii. Locul ales pentru ridicarea ei urma sa ii serveasca pe timp de restriste ca fortareata naturala, iar pe timp de pace, ca lacas de rugaciune. Locul manastirii era in acea vreme ca o insula aflata intre lacurile in zona, asezare care avea sa impiedice atacurile inamicului. Pe langa salba de lacuri, mai erau si stejarii seculari ai codrilor Vlasiei, care constituiau un zid de nepatruns pentru cei care nu cunosteau potecile si cararile tainice.
Padurea Cocioc, cea care inconjoara partial locul, este un vestigiu natural al celebrilor codrii ai Vlasiei de altadata (Vlasia = Vlahia). Conform traditiei locului, tot aici ar fi fost omorat, in ultimele luni ale anului 1476, domnitorul Tarii Romanesti, Vlad Tepes. Dupa cateva sute de ani, gasim dovezi ca aceasta biserica a fost refacuta din temelie de marele vornic Hrizea - insarcinat cu administrarea suprema a Principatelor Romane. Intre timp, biserica fusese distrusa de navalitori. Arsa si pustiita de tatari in timpul domniei lui Simion Movila (1600-1602), biserica Schitului Balteni a fost refacuta "de in temei”, asa cum ne spune o inscriptie prinsa deasupra usii pronaosului, in anul 1626, de catre vornicul Hrizea Coconu, stapanul satului Balteni, in timpul domniei lui Radu Mihnea Voievod. In prezent, aici nu se mai gaseste nimic din fostul schit de odinioara, devastat de tatari in anul 1602.
Biserica pe care o gasim astazi in satul Balteni - cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae” - este de factura mai noua, apartinand anului 1626, iar aceasta se datoreaza credinciosului vornic Hrizea. Textul inscriptiei votive, gravat cu multa maiestrie si arta in piatra de deasupra usii, spune urmatoarele: Aceasta sfanta biserica, avand sarbatoarea pastorala de Sfantul Nicolae, a fost ridicata de mine insumi, credinciosul lui Iisus Hristos, Marele Vornic Hrizea, ceea ce bunul Dumnezeu mi-a permis sa cheltui, si am facut aceasta rugaciune intru gloria si inchinaciunea pentru Dumnezeu si Sfintei Treimi, si in numele Sfantului Nicolae... de unde am inceput cladirea bisericii pe vremea prea-fericitului Print Alexandru, fiul lui Radu... 1626. Pe peretele din exterior, in partea dreapta a intrarii in biserica, se poate vedea totodata gravat tot cu caractere chirilice, de culoare rosie, urmatoarea inscriptie: Aceste cuvinte au fost talmacite de mine insumi, Mesterul Stoica, ca sa stie ca am lucrat jiltul pentru sfanta biserica... ca fiind parinte staret... si care a construit (biserica) vornic Hrizea si sotia sa, Dumitra, pe timpul lui Alexandru Voievod. In data de 28 iulie 1642, credinciosul Hrizea Vornicul a fagaduit Biserica Balteni Manastirii Iviron de la Sfantul Munte Athos. Din acel moment, manastirea de la Balteni, impreuna cu proprietatile ei, a devenit metoc al Manastirii Sfanta Treime - Radu Voda din Bucuresti.
Biserica din Balteni, cea care se intrezareste de pe aleea cu brazi, este inalta si zvelta, fiind construita din caramida, nepictata, cu un acoperis din sindrila (sita). Zidurile acesteia, sprijinite de contraforti masivi, au o grosime de 80 de centimetri, dandu-i un aspect de adevarata cetate. Biserica cu plan trilobat are un pridvor deschis, cu arcade de caramida sprijinite pe stalpi fasonati, care invaluie pronaosul pe trei sferturi din inaltimea sa. Forma deosebita si modul de constructie al pridvorului fac ca aceasta biserica sa nu se incadreze in nici un tipar arhitectonic, fiind unicat pe aceste meleaguri. Biserica este caracterizata ca unicat stilistic prin folosirea contrafortilor la absida altarului si, mai ales, prin pridvorul deschis pe coloane de caramida, care imbraca pronaosul pe trei laturi. Separate in doua registre printr-un viguros brau median, fatadele prezinta un parament de caramida aparenta - unele asezate vertical, altele orizontal - si tencuiala in panouri dreptunghiulare.
Naosul si pronaosul sunt despartite de un zid, iar catapeteasma (din anul 1800) este din lemn, pictata si intarita cu grinzi din stejar. Arhitectura deosebita, turla de deasupra pronaosului, scara de acces spre aceasta, zidaria in caramida aparenta, forma si materialul invelitorii confera acestei biserici o valoare deosebita. In prezent, biserica a fost declarata monument istoric, servind in continuare obstea satului Balteni, ca biserica de parohie. In Lista Monumentelor Istorice, Schitul Balteni se afla inregistrat cu Codul - IF-II-m-A-15265. Localnicii numesc Lacul Balteni aflat in vecinatate fie Lacul Scrovistea, fie Lacul Manastirii. Cei care doresc sa vada acest monument istoric deosebit si sa petreaca cateva momente intr-o atmosfera spirituala vor trebui sa ajunga in zona cunoscutului drum DN1. Pe Drumul National 1 (Bucuresti - Ploiesti), se merge pana la Tancabesti, unde se coteste spre comuna Peris pe Drumul Judetean 101B, apoi pe Drumul Comunal 179, pana in satul Balteni.
Odata intrati in sat, pe partea dreapta, se inalta printre copacii umbrosi minunatul Schit Balteni. Localitatea Peris se afla la o distanta de aproximativ 3 kilometri de Drumul National. De aici, dupa vreo alti 3 kilometri parcursi printr-o deasa si frumoasa padure - insula forestiera, rest al celebrilor Codrii ai Vlasiei -, se trece un podet peste un lac si se intra in satul Balteni, aflat intr-o deschidere larga in mijlocul padurii, langa lac. Oaza de liniste si serenitate, acest loc va va atrage cu simplitatea lui, cu atmosfera patriarhala a unui trecut glorios ce, iata, ne-a lasat o zestre pe care merita sa o pretuim: Schitul Balteni. (George V. Grigore)
Surse: wikipedia.org; crestinortodox.ro; opinianationala.ro; ziarulnatiunea.ro, merg.in; hartacomorii.blogspot.com; amfostacolo.ro; ziarullumina.ro; gal-ilfov-nv.ro; cimec.ro, mmediu.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.