Luni, 22 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Muzeul National de Istorie a Romaniei, 50 de ani de la inaugurare

Muzeul National de Istorie a Romaniei, 50 de ani de la inaugurare

Email Imprimare

Anul acesta se implinesc 50 de ani de la inaugurarea Muzeului National de Istorie a Romaniei. Pentru a fi gazda acestuia a fost aleasa cladirea Postei Centrale din Bucuresti, situata in Calea Victoriei. Palatul Postelor a fost construit la finalul secolului al XIX-lea. Piatra de temelie a cladirii a fost pusa in anul 1894, in cadrul unei mari solemnitati la care au participat regele Carol I si prim-ministrul de atunci, Lascar Catargiu. Inaugurarea festiva a avut loc in anul 1903. Cladirea cu patru niveluri, amplasata pe un teren de peste 10.000 mp, are o fatada monumentala, in stil neoclasic, cu zece coloane dorice. Posta Centrala a functionat in cladire pana in anul 1970, cand au inceput lucrari de renovare si de amenajare a Muzeului National de Istorie.

In anul 1972, s-a deschis pentru public cel mai mare muzeu de istorie din Romania. In acest muzeu au fost aduse cele mai faimoase tezaure, in primul rand cele din metal pretios, dar si alte piese de mare valoare istorica. Structura cladirii a fost serios afectata de cutremurele din anii 1940 si 1977. In anul 2002, o parte a muzeului a fost inchisa in vederea efectuarii unor lucrari de restaurare si reabilitare a structurii de rezistenta. Astfel, in cadrul Muzeului National de Istorie a Romaniei sunt deschise cateva expozitii permanente: Tezaurul Istoric, Lapidariumul si Copia Columnei lui Traian, precum si importante expozitii temporare, ce sunt amplasate in holul central. Lapidariumul este adapostit intr-un corp de cladire din beton armat si sticla, cu acoperisul in forma de stea, construit in curtea interioara.
Muzeul National de Istorie a Romaniei este una dintre institutiile reprezentative ale culturii romanesti, care reuneste importante obiecte cu valoare istorica si de patrimoniu de pe teritoriul tarii noastre. Colectiile sale se imbogatesc permanent cu donatii, achizitii sau cu noi descoperiri. In plus, muzeul este amplasat intr-o zona istorica si turistica frecvantata si intr-o cladire monument istoric repezentativa pentru istoria arhitecturii romanesti. Pacat ca procesul de consolidare, restaurare si reamenajare muzeala nu s-a desfasurat conform asteptarilor! (Radu-Cristian Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.