Luni, 22 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Traian Vuia - primul om care a zburat cu un aparat mai greu decat aerul

Traian Vuia - primul om care a zburat cu un aparat mai greu decat aerul

Email Imprimare

Traian Vuia a fost un inventator roman, pionier al aviatiei mondiale. In data de 18 martie 1906 a realizat unul din primele zboruri autopropulsate (fara catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decat aerul. Traian Vuia s-a nascut in 1872 in satul Surducu Mic (parte a fostei comune Bujoru, astazi Traian Vuia, judetul Timis) din (fostul comitat) Caras-Severin, fost in Austro-Ungaria, in prezent in Romania. Parintii sai au fost preotul Simion Popescu si Ana Vuia; aceasta fiind cea de-a doua lui sotie. A urmat cursurile primare la Bujor (azi Traian Vuia) si Faget. Intre 1884 si 1892 a urmat Liceul Romano-Catolic din Lugoj. La Lugoj a petrecut mult timp in mijlocul familiei lui Coriolan Brediceanu, care-l va sfatui, ajuta si incuraja mai tarziu in cariera sa. Vuia dovedeste de cand urma cursurile primare, si apoi secundare, o atractie irezistibila si o predilectie pentru mecanica aplicata si de fizica.

La zece ani asista la primele manifestari cu caracter aviatic, iar micul Vuia dezvolta o pasiune pentru zmeie. El urmareste atent detaliile lor si incearca sa construiasca altele mai perfectionate. Ajuns la liceu, Vuia isi insuseste notiuni de fizica si mecanica si nu se mai multumeste sa construiasca zmeie, ci incearca sa explice ce se petrece in jurul aparatului, fortele care actioneaza la lansarea si mentinerea lui in aer, conditiile de echilibru etc. Voia sa inteleaga zborul si, mai ales, sa manuiasca zmeie, sa le faca a se misca in vazduh dupa propriul gand. A absolvit Liceul Romano-Catolic din Lugoj cu calificativul "eminent”. Dupa bacalaureat, in 1892, Vuia s-a inscris la Politehnica din Budapesta. A urmat pentru un an cursurile Politehnicii, Sectia Mecanica, la seral. Neavand destui bani, se va inscrie la Drept si va practica in birouri de avocatura din Banat pentru a-si putea asigura mijloacele de trai. Astfel o buna parte din studentia lui Vuia este deviata de la adevaratele lui aspiratii si aptitudini.
Tanarul reuseste insa si in domeniul stiintelor juridice. La 6 mai 1901 Traian Vuia isi ia doctoratul in Stiinte Juridice cu teza: Militarism si industrialism, regimul de Status si contractus. Dupa terminarea Facultatii Traian Vuia se intoarce la Lugoj. Aici continua sa studieze problema zborului uman si incepe sa-si construiasca primul aparat de zbor, pe care-l numeste aeroplan-automobil. Din cauza lipsurilor financiare, nu reuseste sa-si duca la capat proiectul si decide in schimb sa plece la Paris, in iulie 1902. Vuia spera ca aici va gasi pe cineva interesat sa-i finanteze proiectul, mai ales la pasionatii de aerostate, insa s-a lovit de mult scepticism asupra ideii ca o masina zburatoare cu o densitate mai mare decat cea a aerului ar putea zbura. Vuia merge la Victor Tatin, un cunoscut teoretician care construise in 1879 un model experimental de aeroplan. Tatin este imediat interesat de proiect, dar incearca si sa-l convinga pe Vuia ca nu este nimic de facut pentru ca-i lipseste un motor adecvat si este instabil. Vuia insa continua sa-si promoveze proiectul si-l trimite Academiei de Stiinte de la Paris in 16 februarie 1903, prezentand posibilitatea de a zbura cu un aparat de zbor mai greu decat aerul, cat si procedura de decolare. Academia ii respinge proiectul cu motivatia ca ar fi prea utopic, cu mentiunea ca Problema zborului cu un aparat care cantareste mai mult decat aerul nu poate fi rezolvata si nu este decat un vis. In ciuda acestor obstacole, Vuia nu renunta la proiect si se inscrie pentru un brevet, acordat la 17 august 1903 si publicat in 16 octombrie 1903. Inventia brevetata se numeste aeroplan automobil.
In ziua de 1 iulie 1902, el sosea la Paris, aducand in bagajele sale proiectul unui original "aeroplan-automobil”, conceput in perioada studentiei, si macheta aferenta, realizata pe parcursul ultimelor douasprezece luni. In iarna lui 1902-1903, Vuia incepe constructia aparatului, perfectionand pana in minime detalii planurile originale la care lucrase cu un an inainte la Lugoj. Se loveste din nou de probleme de natura financiara, dar reuseste sa le depaseasca, ajutat si de mentorul sau Coriolan Brediceanu. In toamna lui 1904 incepe sa-si construiasca si un motor, tot inventie personala. In 1904 obtine un brevet pentru aceasta inventie in Marea Britanie. Intreaga parte mecanica e terminata in februarie 1905.
Aparatul este gata in decembrie, dupa ce i se monteaza motorul, si este numit Vuia I, poreclit Liliacul, din cauza formei sale. Avea prevazuta o greutate totala de 250 kg, o suprafata de sustinere de 14 m² si un motor de 20 CP. Primele experimente au inceput in 1905, ca pe un automobil, cu aripile demontate, pentru a capata experienta in manevrarea lui. In 18 martie 1906 la Montesson, langa Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima data. Dupa o acceleratie pe o distanta de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o inaltime de aproape un metru, pe o distanta de 12 m, dupa care paletele elicei s-au oprit, iar avionul a aterizat. Astazi pare putin, dar pe-atunci era o realizare incredibila. Multe ziare din Franta, Statele Unite si Marea Britanie au scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decat aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie si aterizare. De atunci a fost scoasa in evidenta si propagata ideea ca Vuia a reusit cu aparatul sau sa decoleze de pe o suprafata plata, folosind numai mijloace proprii, "la bord”, fara "ajutor extern” (panta, cale ferata, catapulta etc.).
Au fost si altii care au zburat inaintea lui Vuia, dar acestia foloseau pentru decolare diferite artificii, cum ar fi catapultarea sau tractiunea cu alte vehicule. Este cazul fratilor Wright, care se foloseau de sine pentru lansarea masinii lor de zbor. Ei sunt inregistrati drept primii care au intreprins un zbor cu un aparat mai greu decat aerul. Totusi, au fost si mai exista multe contradictii si dezbateri asupra definitiei de primul aeroplan. Din acest moment, Traian Vuia va face o serie de observatii legate de comportarea „aeroplanului-automobil” in zbor. Pentru asigurarea stabilitatii in aer avea nevoie de o propulsare mai puternica. Cu un motor de tip Antoinette si cu o serie de modificari, aparatul „Vuia 1” s-a transformat in „Vuia 2”, brevetat in 1907, in Belgia. Acest aparat avea performante mult sporite, astfel ca, in 1907, el avea sa zboare pe o distanta de 70 de metri, la o inaltime variabila. Traian Vuia si-a continuat cercetarile in domeniul tehnicii si dupa anul 1907. Revistele La Technique Aeronautique si L’Atmosphere i-au publicat studiile teoretice. In continuare Vuia va mai breveta si construi diferite inventii, spre exemplu un generator de abur in 1925, sau doua elicoptere intre 1918 si 1922.
La 4 august 1919 a fost initiat, in loja masonica pariziana „Ernest Renan”, impreuna cu Alexandru Vaida-Voievod si cu ceilalti membri ai delegatiei romane participanti la Conferinta de Pace de la Paris. A fost ales membru de onoare al Academiei Romane, in 27 mai 1946. La 3 septembrie 1950 se stinge din viata la Bucuresti. Este inmormantat la Cimitirul Bellu din Bucuresti. Aeroportul international din Timisoara poarta numele Traian Vuia. In fata Aeroportului International Traian Vuia din Timisoara este amplasata macheta aeroplanului Vuia 1, la scara 1:1, realizata de catre Fundatia Academica Culturala Timisoara.
In memoria pionierului aviatiei romanesti si mondiale a fost organizat si deschis Muzeul Traian Vuia, care se afla la 20 km de Lugoj, in localitatea Traian Vuia din judetul Timis, Muzeul a fost inaugurat in aprilie 2012, anul in care se implineau 106 ani de la momentul (18 martie 1906) cand acesta a urcat pe culmile gloriei, realizand primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decat aerul, fara a folosi mijloace exterioare. In ziua de 14 septembrie 2013, la Montesson, si autoritatile franceze locale au dezvelit o placa in memoria lui Traian Vuia, cel care s-a ridicat pentru prima data in aer cu al sau „Liliac” mai greu decat aerul, uimind o lume intreaga. De atunci putem spune ca omul „a inceput sa zboare”... cu adevarat! (George V. Grigore)

Surse: wikipedia.org; enciclopediaromaniei.ro; unitischimbam.ro; historia.ro; biblacad.ro; rador.ro; newmoney.ro; editiadedimineata.ro; descopera.ro, authenticmagazin.com; mnab.ro; traian-vuia.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.