Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Rachetele in trepte de la Sibiu

Rachetele in trepte de la Sibiu

Email Imprimare

Una dintre frumoasele taine ce se itesc de sub obrocul istoriei din zona ardeleana a Sibiului este existenta unui manuscris din secolul al XVI-lea, ce ne "vorbesteā€ despre constructia rachetelor in trepte. Autorul este Conrad Rudolf Haas (n. 1509, Dornbach, langa Viena - d. 1576, Sibiu), cel care a fost militar si inventator de origine austriaca. El se tragea din clanul Haasenhof, ce-si avea obarsia in zona Landshut, oras german infratit in prezent cu Sibiul. Provenind dintr-o familie instarita, a invatat latina si germana la scoala situata in apropierea capelei Sfanta Ana. Desi pasionat pana atunci de alchimie si influentat de familie sa devina medic, Conrad Haas alege cariera armelor. A servit la inceput ca guard imperial de artilerie, devenind in scurt timp ofiter pe langa curtea imperiala austriaca.

In deceniul patru al secolului al XVI-lea, Conrad Haas s-a hotarat sa impartaseasca ideile lui Martin Luther, devenind protestant. Se va implica intens in razboiul lui Ferdinand de Habsburg cu Ioan Zapolya, razboi cunoscut drept razboiul pentru Transilvania. In anul 1542, Conrad Haas participa la razboiul cu turcii in bataliile din jurul Vienei si la actiunile militare desfasurate in apropierea Bratislavei. La varsta de 42 de ani, in 1551, a fost trimis la Sibiu pentru a se ocupa de arsenalul orasului. Haas a ramas la Sibiu pana la sfarsitul vietii. Arsenalul din Sibiu, localizat si astazi in Cazarma Kempel din Piata Armelor, a fost construit dupa indicatiile lui Haas. Arsenalul sibian a fost unul dintre cele mai bine dotate si inaintate ca tehnologie militara din sud-estul Europei in acea perioada, sub administrarea lui Haas. In calitate de armurier a intreprins cateva calatorii la Alba Iulia, dorind sa-l intalneasca pe Hans Walach, care realiza pe atunci pulbere pentru armele de foc.
Conrad Haas, preocupat de intarirea capacitatii de lupta a trupelor imperiale, efectueaza o serie de experimente cu tipurile de rachete pe care, in anii anteriori, le imaginase si le consemnase in manuscrisele sale. La Sibiu continua studiile incepute in 1529 legate de tehnologia rachetelor, scriind si manuscrisul sibian, care este cel mai vechi document cunoscut din istoria rachetei moderne. Manuscrisul sibian, cunoscut sub denumirea de Varia II 374 sau Coligatul de la Sibiu (colligare = a lega impreuna), a fost redactat de Conrad Haas intre anii 1529 si 1556, impreuna cu alte lucrari de pirotehnie pe care le-a detinut Haas, pe vremea cand ocupa functia de sef al Arsenalului militar al armatei austriece. Este scris in germana medievala, legat in piele, contine 392 de file si 203 ilustratii in culori (rosu, albastru, verde, galben, maro si violet) si trei studii de arta militara, primele doua fiind scrise in anii 1417-1459:
ā€¢ Probleme de pirotehnie si balistica (primele 36 de file ale manuscrisului) - scris de Hans Haasenwein, angajat al municipalitatii sibiene.
ā€¢ Despre masinile de asediu (filele 37-110) - scris de catre un autor sibian anonim, avand la baza texte ale strategului militar Berthold Schwartz.
ā€¢ Al treilea, apartinand integral lui Conrad Haas - consacrat constructiei si utilizarii rachetelor cu doua si trei trepte. Sunt descrise 17 tipuri de rachete, de forme diverse, toate fiind prevazute la partea inferioara cu stabilizatori de directie de forma triunghiulara, asemanatori literei grecesti delta.
Sunt descrise rachete cu pulbere, autopropulsate, care erau considerate de inventatorul lor fie mijloace de lansare a artificiilor pentru zilele festive, fie arme eficiente de lupta. Rachetele lui fusesera deja utilizate cu succes impotriva armatelor otomane care in 1542 asediasera Viena.
Lista inventiilor lui Haas mentionate in manuscris contine:
ā€¢ racheta cu doua etaje de ardere (1529);
ā€¢ racheta cu trei etaje (1529);
ā€¢ baterie de racheta (1529);
ā€¢ ā€žcasuta zburatoareā€ (1536);
ā€¢ experimentarea principiului arderilor necesare la racheta cu mai multe etaje (1555);
ā€¢ utilizarea aripioarelor de stabilizare avand forma literei delta (1555).
Haas era preocupat si de descoperirea unor noi compozitii pentru combustibili, recomandand folosirea de carburanti pe baza de compusi de amoniu si avansand totodata ideea utilizarii unor combustibili lichizi, total diferiti de pulberile diverse pe baza de salpetru care se foloseau in acea perioada. Conrad Haas s-a manifestat deseori impotriva utilizarii inventiilor sale in scopuri militare, dorind ca studiile sale sa aiba o aplicatie pasnica. In ultimul capitol, Conrad Haas specifica: Sfatul meu este ca lumea sa traiasca in pace, sa nu mai fie razboi; muschetele sa fie lasate in tecile lor, ghiulelele bombardelor sa nu mai imprastie moarte si praful de pusca sa nu mai ia foc; astfel isi pastreaza Printul banii si Armurierul viata; acesta este sfatul pe care vi-l da Conrad Haas. Aceasta lucrare este astazi considerata prima documentatie si tehnologizare a rachetelor, in Europa. Manuscrisul de la Sibiu a fost descoperit in 1961 in Arhivele Statului din Sibiu si cercetat in amanuntime de istoricul si cecetatorul Dimitrie-Doru Todericiu, care publica in anul 1969 lucrarea Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu (1400-1569). Orice om de stiinta ar parcurge paginile acestei scrieri bizare redactate in secolul XVI va avea senzatia ca are de-a face cu opera unui spirit vizionar. Si chiar aceasta este realitatea! Conrad Haas, autorul manuscrisului, a fost, fara doar si poate, un geniu ce a anticipat tehnologii utilizate pentru prima data abia in secolul XX. Printre altele, in tinerete s-a ocupat si cu studiul alchimiei, dobandind cunostinte ce aveau sa ii fie utile mai tarziu.
Manuscrisul de la Sibiu (numit si Coligatul de la Sibiu) este redactat, in intregime, in limba germana. Explicatiile tehnice sunt acompaniate de catre desene. Vechea scriere se refera la construirea diferitelor tipuri de arme. Pentru prima data in istorie, aceasta veche lucrare (in care sunt prezente si concepte moderne) se refera la tehnologia de construire a unor rachete cu mai multe trepte. Se refera, de asemenea, la modul in care combustibilii lichizi ar fi putut fi utilizati pentru propulsarea proiectilelor. Este greu de spus daca genialul Haas a reusit sa si construiasca o racheta cu 2-3 trepte, dupa planurile sale care anticipau tehnologia secolului XX, cu toate ca s-a afirmat, in termeni nu foarte precisi, ca ar fi avut loc o lansare a unei rachete in Sibiul anului 1550. Mai inainte de descoperirea manuscrisului de la Sibiu, intaietatea proiectarii unei rachete in trepte (trei la numar) ii era atribuita polonezului Kazimierz Siemienowicz, care a publicat informatii despre inventia sa intr-un tratat scris in 1650, numit Artis Magnae Artilleriae (partea intai). Un spirit inventiv precum Conrad Haas nu s-a limitat doar la conceperea - pentru prima data in istorie - a unei rachete in trepte. Neobositul Haas a mai proiectat si baterii de rachete, rampe de lansare ale dispozitivelor balistice, rachete de tip "bumerangā€, aripi in forma literei delta pentru rachete (necesare in stabilizarea dispozitivului) si chiar oā€¦ "casuta zburatoareā€.
In amintirea marelui inventator care a fost sibianul Conrad Rudolf Hass a fost scrisa piesa de teatru Rugul de Octav Magureanu, al carei personaj principal este Conrad Haas. Aceasta a fost tradusa si jucata in limba germana, in cadrul "Festivalului Cibinium 71ā€. Textele lui Haas in domeniul rachetelor si aspectele esentiale ale Coligatului de la Sibiu au fost prezentate de specialistii romani la congresele internationale de la Braunschweig (1966), Madrid (1966) si Mar del Plata (1967). In anul 1983, Frieder Schuller, emigrat in 1978 din Sibiu la Bonn, a realizat pentru televiziunea austriaca un film documentar despre Conrad Haas. "HAASā€ este si numele unei rachete proiectate la Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica, cu misiunea de a transporta sateliti in spatiul cosmic. In prezent exista si o strada in Sibiu care-i poarta numele. Patru secole mai tarziu, principiul rachetei in trepte a fost redescoperit de un alt sibian, Hermann Oberth, si pusa in aplicare de Wernher von Braun in preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial. Apoi au urmat zborurile planetare si cele interplanetare, ce au deschis apetitul cercetarii spatiale la nivelul cunoscut astazi. (George V. Grigore)

Surse: wikipedia.org, jurnalul.ro, enciclopediaromaniei.ro; sibiul.ro; adevarul.ro; tribuna.ro; ulbsibiu.ro; cafeneaua.com; momenteistorice.ro; historia.ro; developarea.worldpress.com


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.