Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Rosia Montana, viata, nu otrava!

Rosia Montana, viata, nu otrava!

Email Imprimare

Intotdeauna ai de ales. Dar poti sa alegi tu sau poti sa-i lasi pe altii sa aleaga pentru tine. Daca iti pasa, nu poti accepta minciuna si dezinformarea. Intrebarea este daca intr-adevar iti pasa. Daca iti pasa de istoria acestei tari, daca iti pasa de oamenii acestei tari, daca iti pasa de viitorul acestei tari, daca iti pasa... nu poti sa nu te opui proiectului Rosia Montana. Si daca nu esti convins de acest lucru, inseamna ca trebuie sa te informezi ca sa stii cu adevarat despre ce este vorba. Informatia nu poate veni din clipurile publicitare si nici din pledoariile celor cointeresati.

In primul rand ar trebui sa stim cum arata situatia in cazul altor exploatari de suprafata pe baza de cianura. Si in acest scop merita sa fie urmarit un extrem de instructiv film documentar Rosia Montana Cyanide open-pit in the heart of Carpathian Garden.

 

O exploatare miniera asemanatoare cu cea care ar trebui deschisa la Rosia Montana a functionat in statul Montana din SUA, dar din cauza problemelor grave de mediu si de sanatate a populatiei mina a fost inchisa si mineritul cu cianura a fost interzis. Mine asemanatoare cu cea care ar trebui sa se deschida la Rosia Montana sunt de exemplu si in Guatemala si Honduras, ambele operate de Gold Corp Canada. In 2008-2009, Rights Action a documentat problemele satenilor, concluzionand ca 60% din familii s-au imbolnavit din cauza poluarii, ajungand la pierderea parului, eruptii grave de piele si la alte boli grave si severe. In 2010, comitetul ILO al Natiunilor Unite a cerut suspendarea minei Marlin, la fel cum a facut si Comisia Inter-Americana a Drepturilor Omului. La toate aceste exploatari a aparut o poluare severa cu metale grele, cu arsenic, plumb si mercur. Analizele de sange au evidentiat concentratii extrem de mari responsabile de gravele imbolnaviri. Este vorba de afectiuni hepatice, respiratorii, de cancer. Apare o poluare a aerului, a solului, a apei freatice, fiind astfel afectat atat ecosistemul, cat si sanatatea oamenilor.
Companiile nu recunosc nicaieri faptul ca sunt vinovate, negand evidenta. In Guatemala, la deschidere, au pretins, la fel ca la noi, ca este un proiect de dezvoltare a zonei, fara impact asupra mediului. Impactul asupra mediului a fost insa major, iar cel de dezvoltare nesemnificativ, localnicii catalogandu-l drept un proiect al mortii, si nu unul al dezvoltarii. Acestia afirma ca la inceput promit investitii mari pentru comunitatea locala, incearca sa convinga ca nu exista riscuri pentru sanatate, promit locuri de munca, dar aduc doar distrugere, boli si uscaciune. Locurile de munca reprezinta una dintre marile minciuni. Minciunile sunt repetate mereu in anunturile lor publicitare. Apoi oamenii amarati trebuie sa se descurce cu sanatatea zdrobita. Sunt elementele pe care le gasiti argumentate in acest documentar.
La noi compania canadiana Gabriel Resources a cumparat exploatarea subteranului Rosiei Montane in 1997, Rosia Montana Co. (RMGC) fiind detinuta astazi 80% de Gabriel Resources si 19,3% de Guvern. Ei trebuie sa obtina toate proprietatile din zona de exploatare, sa mute 2.000 de persoane, sa demoleze 900 de case, biserici si cimitire pentru a deschide cea mai mare cariera deschisa din Europa in vederea exploatarii unui zacamant evaluat la 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint cu ajutorul cianurilor. Extractia urmand sa se efectueze intr-o exploatare deschisa prin dinamitarea stancilor, care, aduse la nivel de pulbere, urmeaza sa fie imbibate cu solutie de cianura, solutia cianurizata fiind colectata apoi in iazuri largi de decantare unde se extrage aurul. Procesul necesita un consum de zeci de mii de litri de apa pe ora, ceea ce conduce la o grava concurenta pentru apa, ea insasi cu un grav impact asupra mediului.
Peste tot au fost folosite aceleasi strategii pentru a se instala in zona. Atragerea financiara a decidentilor si expertilor si declararea zonei drept mono-industriala. Problema evidentiata peste tot este ca, daca ii lasi sa porneasca exploatarea, este practic imposibil sa-i mai opresti. De aceea, ei trebuie opriti inainte de a deschide exploatarea.
In Romania am mai avut o trista experienta atunci cand, in 2000, s-au revarsat milioane de litri de apa contaminata cu cianura la Baia Mare. Dezastrul ecologic a fost imens. Au fost scoase atunci peste 300.000 de tone de pesti morti. Acum Parlamentul European si-a exprimat ingrijorarea cu privire la Rosia Montana, care pune in pericol intreaga regiune. Dar nu trebuie sa uitam ca poluarea este permanenta si nu apare doar in caz de accident.
Nu trebuie sa uitam insa o intrebare de baza. De ce avem nevoie de Exploatarea Rosia Montana? Veniturile pe care le obtine statul sunt minore. Numarul real al locurilor de munca va fi iarasi minor. Zona va fi devastata si poluata. Atunci de ce avem nevoie de aceasta exploatare? Aurul sta bine mersi acolo si poate fi exploatat oricand. Valoarea lui va creste. Deci, pastrandu-l, nu saracim, ci ne imbogatim. In timp se dezvolta alte tehnologii de exploatare nepoluante... Atunci de ce sa ne distrugem tara acum? Ca sa se imbogateasca altii?
Faptul ca in zona singura sursa de venit o reprezinta mineritul este absolut fals. Oricum, aceasta exploatare nu va crea locuri de munca decat pentru o parte nesemnificativa dintre localnici. In schimb, zona permite dezvoltarea agroturismului cu mult mai mari beneficii pentru localnici si pentru Romania in ansamblul ei. Mai multe locuri de munca si venituri mai mari. Presiunea de a deschide aceasta exploatare nu a facut decat sa blocheze dezvoltarea zonei. Si sa nu uitam ca la Rosia Montana se afla un adevarat tezaur arheologic. Este vorba despre 25 de kilometri de galerii din vechile exploatari minere din perioada romana si chiar si din cea preromana. Sunt vestigii unice in Europa. ele reprezinta in sine un imens potential turistic si o pagina de exceptie a istoriei noastre. Productia de aur a Daciei era impresionanta pentru acea perioada. De ce sa ne distrugem trecutul, sa ne distrugem tara, sa ne batem joc de resurse, pentru a nu castiga aproape nimic? Poate doar pentru a servi interese personale… In nici intr-un caz pe cele ale comunitatii si ale tarii! Este util de urmarit si pozitia comunitatii locale care in septembrie 2000 a fondat Asociatia Alburnus Maior. (C.C., Foto: www.rosiamontana.org)

P.S. Urmariti si cateva marturii ale istoricilor si arheologilor care au facut cercetari in zona. Vedeti chiar la finalul acestui film cum se deturneaza si se directioneaza interesat o serie de cercetari.

 


Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.