Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Castelul Bethlen din Racos, in curs de prabusire

Castelul Bethlen din Racos, in curs de prabusire

Email Imprimare

Unul dintre cele mai importante conace si castele transilvanene este cu siguranta Castelul Bethlen din Racos. El mai este numit si Palatul Sukosd-Bethlen si a fost construit in 1625, datorita amplasarii strategice in Depresiunea Racosului, inconjurata de dealuri. Aceasta depresiune era un element de legatura intre scaunele administrative sasesti si cele secuiesti. Vizitand situl geologic Racos, aflat la 12 km de drumul national ce leaga Brasovul de Sighisoara, am vizitat si Palatul Bethlen.

Fiind in trecere prin centrul Racosului, am fost impresionata de frumusetea lui exterioara: ziduri inalte, strajuite de bastioane imense in forma cilindrica si un turn patrat, care marca intrarea in castel. O doamna ne-a intampinat intrebandu-ne daca vrem sa vizitam castelul. Intr-o romana stricata, ne-a urat bun venit si am urmat-o spre poarta castelului. Ea ne-a povestit ca acest castel este construit in stilul Renasterii transilvanene si a fost resedinta contelui Sukosd, fiind un dar de la Gabriel Bethlen ca recompensa pentru serviciile militare. Castelul are o curte interioara patrata, iar in cele 4 colturi, bastioane in forma cilindrica. In timpul revolutiei burghezo-democratica de la 1848-1849, castelul a fost ars in mare parte, iar in anul 1904 a fost cumparat de catre obstea satului.
A fost restaurat partial cu fonduri europene, dar acest lucru este foarte putin vizibil, o mare parte din el fiind in paragina, in curs de prabusire. Din aceasta cauza nu se poate vizita decat o mica parte. Ghidul nostru ne-a indemnat sa urcam pe scara de lemn improvizata pentru a ajunge la etaj, unde fusesera saloanele, incaperile de locuit, depozitele si bucatariile. Ne-am luat inima in dinti si pasind cu grija pe grinzile de lemn am ajuns in bastionul sud-estic cu forma octogonala, cel mai important bastion, deoarece avea rol de aparare. Cu siguranta, castelul are nevoie de restaurari si in interior. Frumusetea lui exterioara, maretia zidurilor si sentimentul de siguranta pe care ti-l da castelul sunt in discrepanta cu interiorul in curs de prabusire si curtea interioara neingrijita si plina de buruieni.
Momentan nu se plateste nici o taxa pentru vizitare, dar as fi preferat sa platesc 10-15 lei pentru a-l vizita restaurat in totalitate, decat sa-l vizitez pe gratis in paragina. Din pacate, multe locuri frumoase din Romania sunt lasate de izbeliste, dar singurul lucru care ne ramane este sa speram ca aceste monumente si palate impresionante sa fie restaurate si sa-si capete maretia si splendoarea de altadata. (Angelica Cioaca)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.