Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Suceava si cetatea sa

Suceava si cetatea sa

Email Imprimare

Umbra lui Stefan Cel Mare (sub forma unei mari statui pe un cal pe Dealul Cetate) si mostenirea sa se desluseste in Suceava. Cu 106.000 de locuitori, singurul oras adevarat din Bucovina. Situata la aproximativ 150 km nord-vest de Iasi, este un loc fascinant, a carui istorie bogata, muzee si biserici merita o zi sau doua de vizita inainte de a va indrepta spre manastiri. Orasul dateaza din epoca medievala, evolutia sa fiind determinata de invaziile otomanilor si de construirea unei fortarete enorme in regiune, pentru a proteja noile biserici si manastiri (o fortareata construita mai devreme pe un deal din nord-vestul orasului a fost abandonata prabusirii ei).

Extraordinara Cetate de Scaun din estul orasului a fost fortificata  cu ziduri de 20 de metri inaltime si 2 metri latime. A asigurat  puterea Moldovei de-a lungul secolelor si a supravietuit invaziilor si trecerii timpului, desi a necesitat renovari dupa cutremurul din 1698. Sunt multe de vazut, iar un program de renovare a facut-o aproape in intregime accesibila vizitatorilor. Tinerii se pot catara pe metereze si parapeti, iar cei mai putini activi se pot plimba imprejurul zidurilor exterioare, pe o poteca speciala. Se pregateste crearea unui muzeu, iar vizitele cu ghid in diferite limbi sunt de asemenea posibile, oferind o intreaga istorie abataliilor si asediilor, nu putine la numar, care au avut loc aici.
Cea mai grea a fost cea din timpul razboaielor turco-poloneze, din perioada 1673-1674, cand o mica garnizoana poloneza, cu ajutor local, a facut fata timp de sase luni atacului otomanilor.

Manastirile Sucevei
Manastirea Sfantul Ioan cel Nou este cel mai important edificiu religios din oras. De la sfintirea sa din anul 1522, biserica a servit ca resedinta a Patriarhului Moldovei mai mult de 150 de ani. Biserica, un amestec al stilurilor baroc si romantic, merita cu siguranta o vizita datorita uimitoarelor sale picturi ce reprezinta Rastignirea, aflate deasupra altarului principal, realizate in 1523 de un artist necunoscut si care au primit un aer nou odata cu renovarea reusita din anul 2000. Aflata in nord-vestul orasului, manastirea Zamca Armeneasca a fost infiintata in anul 1606 de catre imigrantii armeni pe locul cetatii initiale a Sucevei, care a fost abandonata. Manastirea a fost fortificata de catre trupele poloneze in jurul anului 1700, cand au fost adaugate crenelurile si a fost utilizat pentru prima data cuvantul zamca (fortareata). Starea actuala este precara: peretii exteriori au nevoie de renovare, pentru care in prezent nu exista fonduri. Turnul romanic si biserica neobizantina Sfantul Axinte, din secolul al XVII-lea, sunt, ambele, impresionante. (Carmen Tender)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.