Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Cetatea Neamtului, adusa la valoarea ei de odinioara

Cetatea Neamtului, adusa la valoarea ei de odinioara

Email Imprimare

Cetatea Neamtului este cu siguranta un loc incarcat de istorie. Aici au luptat cu vitejie si au invins cei 19 romani impotriva armatei poloneze condusa de regele Sobieski in 1691. Mi-am dorit foarte mult sa ajung pe aceste meleaguri si ma bucur ca mi-am indeplinit visul, anul acesta vizitand si aceasta splendida cetate.
Cetatea este situata in Targu Neamt, in judetul Neamt. Numele cetatii provine de la hidronimul Neamt pe care il poarta raul care curge pe sub poalele muntilor (cunoscut si sub numele de Ozana). Cuvantul neamt, de origine slava, inseamna tacut, linistit sau mut.

Construita cu mare ingeniozitate, cetatea propriu-zisa, construita de Petru Musat I in secolul al XIV-lea, are o curte interioara spatioasa. In mijlocul acesteia se afla o fantana. Cetatea a fost fortificata cu ziduri si o curte exterioara, construita de Stefan cel Mare in secolul al XV-lea. Din ordinul domnitorului Mihai Racovita a fost distrusa in secolul al XVIII-lea.
In perioada 2007-2009, Cetatea Neamtului a fost reabilitata cu fonduri europene. S-au refacut zidurile si cladirile din interior, portile si contraforturile. Una dintre cele mai importante lucrari s-a realizat la podul de acces in cetate, pastrandu-i imaginea caracteristica stilului medieval si pastrand intact santul de aparare. Un sistem de iluminat nocturn a fost instalat pentru a pune in valoare intregul ansamblu. Cetatea adaposteste Muzeul Cetatea Neamt cu exponate medievale: arme, armuri, piese de mobilier si portul popular traditional. O bisericuta cu hramul Sfantului Nicolae a fost construita intr-una din incaperi. Ea ne aduce aminte ca suntem ortodoxi din mosi-stramosi si ca ar trebui sa fim mandri de acest lucru.
Solul foarte fertil si bogatiile naturale, lemn, apa, piatra pentru constructii, au atras oamenii gospodari in zona. Inca o data mi s-a confirmat savoarea bucatelor moldovenesti si bunatatea oamenilor din zona cand seara ne-am delectat cu o cina traditionala imbelsugata. M-am convins si o sa sustin in continuare: zona Moldovei are ceva special, ceva magic care te atrage tot timpul si te face sa revii cu placere pe aceste meleaguri. (Angelica Cioaca)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.