Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Din maretiile tarii: Tampa

Din maretiile tarii: Tampa

Email Imprimare

Atunci cand aveti ocazia sa vizitati Brasovul, cu siguranta nu puteti scapa din vedere Muntele Tampa. Acesta strajuieste centrul vechi al orasului sau Scheii Brasovului si separa centrul nou de zona veche si de cartierul Racadau. Zidurile de garda ale vechii Cetati Brasovene sunt urmarite fidel de aleea de sub Tampa, locul ideal pentru o promenada in orice anotimp si in orice moment al zilei!
Rezervatia Tampa are 188,2 h si a trecut de sub protectia Academiei Romane (declarata rezervatie din 1962) si a Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, sub patronatul Consiliului Local al Primariei orasului Brasov, iar aceasta a desemnat Agentia Metropolitana sa se ocupe de bunul mers al rezervatiei. Mai mult cu numele administrator si cu actiuni mai mult pe hartie, aceasta agentie a apelat la singurii oameni din slujba Primariei apti pentru un astfel de job, padurarii de la Regia Locala a Padurilor Kronstadt. Doar ca ei sunt invatati sa taie, sa impuste sau sa subtilizeze orice au sub administratie in regie si s-a ajuns la celebra zicala: pune lupul paznic la oi.

Cum unei rezervatii ii sta bine sa nu aiba parte de exploatari forestiere, vanatoare sau alte interventii umane, acesti rangeri nu fac nimic sa protejeze si sa gestioneze deoarece, nu-i asa, lemnul trebuie sa se descompuna in padure. Impactul turistic si competiile sportive lasate la voia sortii au ajuns sa coste aceasta zona la fel de mult ca in cazul impactului exploatarilor forestiere respectiv vanatorii irationale. La fel se intampla si in Zona Stejeris - Piatra Corbului, rezervatie ce limiteaza in partea dreapta, la urcare, Drumul Poienii Brasov si care e administrata tot de Agentia Metropolitana ce pasuieste aici deversari din canalizari sau unele taieri private. Totusi avem parte de harti si panouri informative cu ce trebuie si ce nu trebuie sa facem, ca sa vedem cu totii ca au folosit la ceva macar o parte din banii contribuabililor.
Asadar, odata pusi in cadrul acestei confruntari continue dintre natura si civilizatia citadina brasoveana, e timpul sa pornim cu totii la drum intr-o excursie in mijloc de iarna pana in Saua Tampei (drumul de culme dintre Panoramic - Telecabina si Varful Tampa - Belvedere). Avem doua variante de a ajunge sus. Prima este cea cu telecabina, varianta preferata de majoritatea turistilor, pentru panorama oferita de urcare si ceva senzatii tari. Din pacate, aici trebuie tras un semnal de alarma asupra faptului ca acesti turisti veniti de peste tot din tara sa vada Brasovul aleg sa coboare pe jos sau sa se plimbe in Saua Tampei, dar isi lasa amprenta distrugand vegetatia, lasandu-si in urma gunoiul (in special pet-uri, pungi din plastic, pahare de suc sau cesti de cafea de la KFC sau McDonald's etc.) sau scurtand potecile special amenajate. Cea de-a doua varianta si cea de preferat, chiar si pentru cei slab echipati pentru urcatul pe munte sau trekking, o reprezinta unul dintre cele 4 trasee disponibile atat la urcare, cat si la coborare.
In mijlocul iernii si a lunii ianuarie, vremea ne-a permis sa urcam fara prea mari probleme si sa ne imbracam sumar pentru ascensiune. Am urmat traseul Drumul Serpentinelor pana sus, in Sa. Zapada mai gaseam doar foarte rar si in curs de topire. In Sa, s-a pastrat mai multa, asa cum ne-am si asteptat sa gasim. Am trecut usor peste mersul pe poteca innoroiata si ne-am bucurat de drumetia in sine si de imaginile spectaculoase pe care le-am avut asupra Brasovului, de la Belvedere.
Va asteptam cu drag la Brasov si nu uitati ca toti trebuie sa incercam sa facem ceva sa protejam locurile frumoase din Romania pentru ca si copiii nostri sa se poata bucura de ceea ce ne este dat noua astazi sa admiram. Daca nu putem proteja, macar sa incercam sa ne purtam ca animalele si nu ca oamenii, atunci cand revenim din oras in natura, de pe strada in padure! (Razvan-Constantin Ciubotaru)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.