Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Plugarul, obicei din prima zi de Paste

Plugarul, obicei din prima zi de Paste

Email Imprimare

Comuna Parau se afla la 20 km de Fagaras si 60 km de Brasov, se intinde pe o suprafata de circa 11100 hectare si este atestata din anul 1293, dupa documentele bisericesti. Comuna are patru sate apartinatoare: Parau, Venetia de Jos, Venetia de Sus si Grid. Satul Parau are o biserica construita intre anii 1876-1883, cu o turla inalta de 53 m, iar in curtea bisericii s- a inaltat un monument inchinat eroilor. Biserica a fost renovata de curand. Prima scoala romaneasca din sat s-a infiintat in 1852.
In satul Parau, in prima zi de Paste, se tine urmatorul obicei traditional: sarbatoarea Plugarului.

Primul fecior care iese la arat este sarbatorit dupa obicei. Tinerii se aduna la gospodaria plugarului si il cauta prin sura, prin gradina, il alearga pana il prind. E o parodie, care starneste rasul satenilor. Imbracat in haine de lucru, incins cu funii impletite din paie uscate si avand la palarie o cununa cu cruce, tot din paie, este urcat pe o grapa si purtat cu alai, pana la vale (paraul care trece pe langa sat). Plugarul este coborat de pe grapa, in apa, ia apa in palarie, isi face cruce si striga Hristos a inviat!. Stropeste spectatorii cu apa. I se raspunde cu Adevarat a inviat!. Se repeta pentru cele patru puncte cardinale.
In apa se iau feciorii la tranta. Apoi se schimba, in haine curate si uscate, iar plugarul este incins cu diagonale de grau verde. (La fel si cununa este tot din grau verde.)
Este dus acasa, unde se petrece, intre tineri.
Toti satenii se imbraca in portul popular, fetele sunt imbracate in costum format din ie tesuta in razboi, catrinte si laibar din postav negru, iar feciorii si barbatii au pantaloni albi si camasa si sunt incinsi cu panglica tricolora.  Femeile au costume colorate, fuste crete, sort si laibar (vestuta), iar pe cap poarta batic din casmir, inflorat. Ia este tesuta in razboi.
Cu un mare regret, constat ca aceste obiceiuri se pierd, tinerii au ales sa plece pentru a-si gasi ceva de lucru, iar satul este locuit de oameni in varsta. (Viorica Axinte)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.