Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Un coltisor din Transilvania

Un coltisor din Transilvania

Email Imprimare

Daca nu v-ati facut deja planuri de vacanta, va propun un itinerar in tinutul care l-a fermecat si cucerit definitiv pe Charles, printul de Wales. Daca va doriti sa luati o gura de aer, sa simtiti ca zilele de concediu sunt o adevarata binecuvantare, alegeti sa le petreci departe de tumultul orasului si sa descoperiti peisajul natural si cultural autentic din situl Natura 2000 Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare-Olt. Malancrav, un sat sibian izolat, a devenit un real obiectiv turistic dupa ce fundatia patronata de printul Charles a derulat acolo 180 de proiecte.

Pentru ca multe dintre casele din sat aveau nevoie de reabilitare, fundatia a pregatit peste 40 de mesteri restauratori, care au refacut apoi biserica evanghelica si pe cea catolica, precum si fatadele a peste 75 de case. O scurta plimbare prin sat se transforma intr-o frumoasa lectie de istorie. Toti mesterii din sat au lucrat din greu pentru restaurarea Conacului Apafi, unde poposesc turistii straini in cautarea locurilor "de poveste" descrise chiar de printul de Wales. Un ospat la conac inseamna bucate delicioase gatite de bucatarese iscusite, mandre nevoie mare de retetele lor mostenite din batrani, precum si un pahar de suc ecologic de mere, preparat chiar langa livada din zona.
La Daia se ajunge fie pe bicicleta, traseul fiind inaugurat chiar in aceasta primavara de Asociatia Mioritics si WWF Romania, organizatie care se ocupa de protejarea mediului salbatic din Muntii Carpati si din lungul Dunarii, fie cu masina pe un drum  pietruit care traverseaza pasuni intinse, cu stane si ciobani pazindu-si cu strasnicie oile. Ridicat la prima jumatate a secolului al XVII-lea, turnul bisericii fortificate are 65 de metri si este cel mai inalt din satele cu biserici fortificate. Cu atentie, urcati treptele imbatranite de vreme si admirati cel mai inalt punct al turnului, privelistea din Daia, si din imprejurimi, dar si cele trei clopote stravechi. Nu veti regreta!
Satele din zona pastreaza obiceiurile din mosi-stramosi. La Malancrav, cu prilejul Sarbatorilor Pascale, baietii la dau fetelor necasatorite cate a o creanga de vasc sau brad, pe care acestea le pun la poarta. In preajma sarbatorilor Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, unul dintre feciorii satului urca pe un trunchi de copac  pentru a agata o coroana impletita din flori de camp si frunze de stejar, simbolul unui an agricol bogat. Situata în inima Transilvaniei, Sighisoara este un oras superb, care si-a pastrat aerul clasic, istoric, dar si boem, pe care ar trebui sa-l includeti intr-o viitoare excursie. Cetatea medievala este o adevarata lectie de istorie, iar arhitectura locului va va umple sufletul de bucurie.
In aceste zone fermecatoare gasim si tesatoare pricepute, demne de lauda. Ele au cu adevarat maini de aur, cu mestesugul mostenit din familie. Tes cu multa migala ii, stergare, perdele, apreciate atat de vizitatorii straini si romani, cat si de printul Charles. (Carmen Tender, Foto: Wikipedia)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.