Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Raiul de la Manastirea Hadambu

Raiul de la Manastirea Hadambu

Email Imprimare

Manastirea Hadambu este situata la 30 de kilometri de Iasi, in satul Hadambu, comuna Mironeasa. Ansamblul manastirii m-a cucerit. Este un loc mirific, un colt de rai despre care vreau, din tot sufletul, sa va scriu. Manastirea Hadambu este ortodoxa si a fost intemeiata de boierul grec Iani Hadambul in anul 1659. Dupa unele documente, voievodul Gheorghe Ghica i-a daruit boierului grec, fost chelar, un loc in padurea Iasilor pentru a construi o biserica. Boierul Iani Hadambul a zidit biserica pe locul unui schit mai vechi. Manastirea este un complex monastic fortificat. In zilele noastre, s-a ridicat o noua biserica cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului, de dimensiuni impresionante.

Vechea biserica, purtand hramul Nasterea Maicii Domnului, este o biserica de proportii reduse, din piatra bruta si avand peretii cu chenare gotice. In ultimii ani, au avut loc numeroase lucrari de construire si reconstruire, care au schimbat intregul complex, in ceea ce putem vedea astazi. Un loc de o frumusete de nedescris! M-a uimit grija pentru detaliu. De-a lungul drumului, de la baza dealului si pana la manastire sunt 14 troite, fiecare inchinata cate uneia din opririle facute de Hristos pe drumul Golgotei.
Curtea este minutios aranjata. O mica gradina zoologica, dar si un iaz incanta deopotriva pe cei mari, dar si pe cei mici. Gratie proportiilor marelui arhondaric, manastirea dispune de numeroase locuri de cazare. Trecand pe sub turnul-clopotnita, se ajunge in curtea vechii manastiri. Incinta cuprinde: vechea manastire, un nou agheasmatar, cladirea staretiei, dar si un muzeu, unde sunt expuse vechi carti religioase. Dintre obiectele de cult ale manastirii se distinge icoana Maicii Domnului cu Pruncul, pictata de preotul romascan Octavian Zmau in 1937. Icoana o infatiseaza pe Maica Domnului cu Pruncul intr-un mod aparte. Pruncul este tinut cu mana dreapta, nu cu cea stanga, precum in celelalte icoane. Icoana, izvoratoare de mir, a adus la manastire numerosi pelerini bolnavi, cu speranta de vindecare. Pe langa aceasta icoana, in manastire se mai pastreaza alte trei icoane considerate facatoare de minuni. Sunt putine locuri binecuvantate, unde se infaptuiesc minuni! Cautati-le! (Aglaea Ciubotaru)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.