Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Istoria unui loc sfant - Manastirea Frumoasa

Istoria unui loc sfant - Manastirea Frumoasa

Email Imprimare

Manastirea Frumoasa din Iasi a fost ctitorita in secolul al XVI-lea de catre hatmanul Melentie Balica, descendent din marea familie a boierilor Buzesti. Ajunsa in ruina, biserica a fost reconstruita de catre domnitorul Grigore al II-lea Ghica in stil renascentist, in perioada 1727-1733, frumusetea constructiei impresionand pe cei care au supranumit-o Frumoasa. Manastirea a fost imprejmuita cu ziduri de piatra, au fost construite un turn-clopotnita deasupra portii si case domnesti in incinta. In timpul ocupatiei rusesti de la 1739, casele domnesti au fost daramate. La inceputul secolului al XIX-lea, in incinta manastirii a fost construita o casa cu parter si etaj, cunoscuta sub denumirea de Palatul de pe ziduri.

Domnitorul Mihail Sturdza a ridicat langa biserica un mausoleu de marmura alba pentru a adaposti mormintele membrilor familiei sale. La baza acestuia este incrustata stema Moldovei. In urma vicisitudinilor vremii, biserica a ajuns din nou in ruina si a fost rezidita in prima jumatate a secolului al XIX-lea, in stil ucrainean, de catre egumenul Ioasaf Voinescu. In partea estica, ca o amintire sumbra, este Poarta Spanzuratilor, pe unde erau scoase persoanele ce urmau sa fie spanzurate, pe un camp de langa manastire. Legenda locului spune ca zona din vecinatatea manastirii se numeste Manta Rosie, deoarece acolo ar fi locuit candva calaul orasului. Acesta purta o manta ce devenea rosie in timpul decapitarilor.
Pana la secularizare, Manastirea Frumoasa era una dintre cele mai bogate din Moldova. Din 1863, manastirea a devenit cazarma, inchisoare, spital militar si biserica de parohie. Biserica a redevenit manastire in vara anului 2003. Astazi se pot vedea cladirea bisericii, Palatul de pe ziduri, ruinele Palatului Domnitelor, Turnul-clopotnita, Mausoleul Familiei Sturdza si zidurile de incinta. Prin silueta sa, falnica si alba si cele patru turle, manastirea domina cartierul Nicolina din Iasi. Intregul ansamblu are insa nevoie urgenta de restaurare, subiect ce este in atentia presei de cativa ani. Dar pana la sosirea banilor sa apreciem valoarea nationala a acestui obiectiv si frumusetea arhitecturii! (Aglaea Ciubotaru)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.