Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Edificii religioase in Constanta

Edificii religioase in Constanta

Email Imprimare

Intrucat am petrecut cateva zile in Constanta, am vizitat mai multe biserici apartinand de culte diferite. Am scris despre cateva dintre aceste edificii religioase, spre a va putea recomanda si voua, dragi prieteni Dacic Cool, sa le vizitati.
Catedrala Episcopala din Constanta este cea mai mare biserica ortodoxa din acest oras. Este situata in zona peninsulara, in apropierea falezei, dar si a Pietei Ovidiu, in fata cladirii Palatului Arhiepiscopal. Catedrala a fost zidita intre anii 1883 si 1885, dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Pana in anul 1923, cand s-a infiintat Episcopia din Constanta, aceasta catedrala a fost o simpla biserica parohiala. Catedrala din Constanta, zidita in stilul neo-bizantin, impune prin monumentalitatea fatadei si prin turnul inalt de treizeci si cinci de metri.

Bazilica Romano-Catolica Sfantul Anton de Padova din Constanta a fost zidita intre anii 1935 si 1937, dupa modelul celor din nordul Italiei. Bazilica a fost construita pe locul unei foste capele, ridicate in anul 1885. A fost lucrata in caramida aparenta, in stil romanic. Interiorul bisericii este, de asemenea, din caramida aparenta, drept urmare biserica nu permite tencuirea.
Moscheea Carol I, amplasata in Piata Ovidiu, este principalul edificiu de cult musulman din tara. Lucrarile de ridicare a cladirii au fost facute intre anii1910 si 1913, la initiativa regelui Carol I. Doua elemente atrag atentia turistului aflat in Constanta. Este vorba de cupola imensa si de minaretul inalt de 47 de metri care domina peisajul zonei, putand fi observat chiar si de pe mare. In interiorul turnului se afla 140 de trepte pe care am urcat catre terasa din varful minaretului, un loc superb de unde am admirat panorama orasului. Atat in varful minaretului, cat si pe cupola, este prezent simbolul lumii musulmane, semiluna. Pentru a admira moscheea si a urca in turn am platit taxa de 5 lei de persoana.
Biserica Greceasca Metamorphosis este un locas de mici dimensiuni amplasat in zona istorica a orasului, pe strada Mircea cel Batran, aproape de plaja Modern. Constructia cladirii a fost incheiata in anul 1867. Pentru ridicarea bisericii s-au folosit caramizi si piatra naturala, iar podeaua a fost acoperita cu marmura alba adusa din Grecia. Arhitectura aminteste de cladirile tipic grecesti. Comitetul elen care administra biserica a solicitat, din motive financiare, in anul 1974, trecerea acesteia sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Romane. In prezent, Biserica Greaca are statut de parohie mixta romano-elena. Slujbele se tin atat in limba romana, cat si in limba greaca.
In Constanta functioneaza singurul organism din Romania care reuneste cele trei mari religii: ortodoxa, catolica si musulmana. Forumul celor Trei Religii a fost infiintat in 2004. Constanta a fost aleasa pentru activarea Forumului celor Trei Religii datorita mozaicului etnic din Dobrogea. (Oana-Nicoleta Rosu)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.