Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Tisa Silvestri, in haine de sarbatoare

Manastirea Tisa Silvestri, in haine de sarbatoare

Email Imprimare

Manastirea Buna Vestire, cunoscuta mai mult ca Tisa Silvestri, se afla intr-o zona de dealuri din comuna Odobesti, satul Tisa Silvestri, la distanta de 25 kilometri de Bacau, in directia Vaslui. Drumul pana acolo este in intregime asfaltat. Prima atestare documentara a unui schit in acest loc dateaza din anul 1729, dar secularizarea averilor manastiresti din anul 1864 a dus la disparitia acestuia. In anul 1990 s-a hotarat reinfiintarea manastirii. Credinciosii satului au donat pamantul necesar si din 1993 s-a reluat viata monahala in acest loc. Am intrat pentru prima data in aceasta manastire pentru slujba de Inviere si m-a fascinat, caci a depasit cu mult asteptarile mele. Padurea din spatele manastirii o pune in valoare, curtea deosebit de ingrijita, cu un gazon perfect, braduti, o mica fantana arteziana, banci si multe flori.

Biserica mare este o constructie arhitecturala impresionanta, cu forma traditionala, compusa din altar, naos, pronaos, exonartex si pridvor. In calota semisferica a turlei este ilustrat monumental Iisus Hristos. Pe bolta altarului, central, este reprezentata Maica Domnului cu Pruncul. Catapeteasma este sculptata migalos in lemn si impodobita cu picturi realizate de maicute. Manastirea este inchinata Maicii Domnului si are hramul Buna Vestire.
Alaturi, biserica mica este construita din caramida, in forma de cruce. Lipita de biserica mare este o constructie ce ofera cazare pentru oaspetii de seama ai manastirii. Constructia permite intrarea direct la etajul bisericii mari. In atelierele manastirii, maicutele executa numeroase obiecte cu adevarat speciale, ce se pot achizitiona din magazinul propriu, vesminte bisericesti, picturi, obiecte de tapiserie. M-au impresionat mult obiectele artizanale realizate din sfoara.
Intregul loc era atent pregatit pentru slujba de Inviere. In biserica mare, mi-au atras atentia aranjamentele florale executate din trandafiri. Corul maicutelor si cuvantarea preotului arhimandrit Pimen Costea au fermecat pe toti credinciosii prezenti. Si nu au fost putini, peste o mie de credinciosi au umplut atat curtea, cat si biserica mare. Nu pot sa nu precizez frumosul gest de a oferi, la plecare, tuturor credinciosilor prezenti cate un ou rosu si o felie de cozonac facut de maicutele manastirii. Manastirea Tisa Silvestri este un colt de rai ce merita vizitat, un complex monahal deosebit de frumos, ce invita la liniste si rugaciune! (Aglaea Ciubotaru)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.