Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Barajul si Lacul Izvorul Muntelui de la Bicaz

Barajul si Lacul Izvorul Muntelui de la Bicaz

Email Imprimare

In minunata mea excursie in regiunea Moldovei am inclus si Barajul, si Lacul Izvorul Muntelui din localitatea Bicaz, judetul Neamt. Plecand din Piatra Neamt, am parcus 26 km pana in localitatea Bicaz, apoi inca 6 km pana la Barajul Izvorul Muntelui (aproximativ 30 de minute). Lacul Izvorul Muntelui de la Bicaz este supranumit "Marea dintre munti" datorita dimensiunii lui impresionante. El masoara 35 km in lungime si are o adancime de 90 de metri. Izvorul Muntelui este cel mai mare lac artificial din Romania, amenajat in anul 1960 pe cursul mijlociu al raului Bistrita din Carpatii Orientali. Lacul s-a format ca urmare a construirii barajului de acumulare cu acelasi nume. Acest baraj alimenteaza Hidrocentrala Bicaz-Stejaru. Aceasta se afla in aval la 15 km de lac, in satul Stejaru, si are 6 generatoare.

Lucrarile la acest baraj au inceput in anul 1950, iar dupa 10 ani a fost dat in folosinta. Barajul are o inaltime de 127 m, iar in interior se gasesc mai multe galerii si incaperi de aerisire, sali pentru diferite instalatii si monitorizare seismica. Inginerul roman Dimitrie Leonida a fost cel care a proiectat aceasta mareata constructie. Au fost adusi detinuti politici pentru a munci la constructia acestui baraj. In memoria celor care au decedat in timpul constructiei s-a ridicat un monument in forma de cruce pentru pomenirea lor eterna. A fost necesara stramutarea a 22 de sate din zona, iar satenii au mutat si cateva cimitire ce urmau sa fie acoperite de apa, astfel luand nastere "Drumul mortilor", cel pe care au fost carate osemintele.
Barajul Izvorul Muntelui nu inseamna numai suferinta si sacrificii, caci noi ne putem bucura de privelistea lacului si chiar sa facem o plimbare cu vaporul pe lac. Fauna lacului este reprezentata de numeroase specii de pesti. Desi ar trebui sa protejam natura, peturile de plastic pe care le lasam in urma reprezinta o imagine dezolanta si trista a modului nostru de viata. Sa ne bucuram de natura si sa incercam sa nu lasam nimic in urma in vizita noastra si sa pastram natura pura si neatinsa si pentru generatiile viitoare. (Angelica Cioaca)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.