Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Comuniunea dintre natural si antropic vazuta de pe Muntele Tampa din Brasov

Comuniunea dintre natural si antropic vazuta de pe Muntele Tampa din Brasov

Email Imprimare

Va invit pe toti, cu ocazia venirii cu desavarsire a sezonului estival, intr-o excursie la Brasov, pentru a descoperi orasul de la inaltime, din apropiere, dupa o excursie pe Muntele Tampa. Cred ca indiferent din ce parte a tarii venim, ne-am saturat cu totii de ploi torentiale, inundatii si alunecari de teren. Asa ca, sa vina zilele frumoase si sa ne pregatim de canicula verii. Cea mai buna metoda de a scapa de arsita dogoratoare este sa imbratisam racoarea padurii si sa plecam pe un traseu montan de o zi, din apropierea marelui oras din centrul tarii!

Padurea ne asteapta, iar traseul pe care il alegem este batut de bunicii si strabunicii nostri inca de acum mai bine de un secol. Am decis sa urcam pe Treptele lui Gabony, cel mai greu traseu de pe Tampa realizat in stanca pe doi versanti ai muntelui (N-E si S-E), in 1931, de catre constructorul cu acelasi nume de la acea vreme. Tot la baza Tampei intalnim si primul apeduct de alimentare a orasului Brasov, realizat de catre arhitectul Christian Kertsch, izvor de la care se aprovizioneaza si astazi calatorii inainte de a-si incepe drumetia sau atunci cand ies la plimbare in parcul de la poalele masivului.
Tampa a devenit gazda buna in ziua de astazi pentru mai multe relee de telecomunicatii sau radio-televiziune, data fiind pozitia sa strategica din apropierea urbei. Ele se afla pozitionate deasupra vestitului restaurant Panoramic si pe traseul urmat de noi pana in Sa. De asemenea, daca facem o tura de jur imprejurul muntelui, ne dam seama ca toata zona de baza a devenit puternic antropizata. Intalnim astfel parcul si aleea de sub Tampa, precum si multe vile sau pensiuni noi care isi inchid gradinile terasate la marginea traseului turistic Banda Albastra, ce isi incepe urcarea prin spatele Liceului Silvic din Brasov, acum ramas o ruina.
Pe cealalta parte, in cartierul Racadau, ne intalnim in fiecare sezon cu activitati de exploatare a lemnului si noi drumuri forestiere ce incep din zona denumita "La Iepure", candva un popas excelent pentru iubitorii de munte ce isi incepeau drumetiile de aici sau care isi incheiau aici coborarea cu niste binemeritati mici si cu o bere. Astazi, ANAF-ul a inchis terasa popasului, dar, culmea, pe lucratorii din exploatare nu ii verifica sa vada cum au reusit sa isi faca vilele din acea zona ce gazduiesc in curte fiecare cate un TAF (Tractor Articulat Forestier) si un tractor folosit tot pentru adunatul lemnului taiat.
De pe traseul cu trepte pe care am urcat (Triunghi Galben), putem admira orasul de pe doua parti diferite ale Tampei. Vedem astfel blocurile, teatrul, dispunerea principalelor artere ale orasului si ne sare in ochi o constructie noua ce se inalta pe Dealul Melcilor, deal invecinat Tampei. Odinioara, acolo era rezervatie paleontologica, dar astazi au aparut vile noi, precum si un gigantic complex pentru spa si relaxare ridicat de Compania de Constructii Tecton Trust pentru proprietarul binecunoscutei locatii turistice Cheile Gradistei din Moieciu si Fundata, domnul Garbacea. Toate aceste lucruri se schimba in fata noastra, a brasovenilor, de la an la an, dar natura lupta si ea in fiecare zi sa isi intre din nou in drepturi acolo unde omul isi abandoneaza lucrarile ce purtau odinioara laurii frumusetii arhitectonice. Va las sa descoperiti mai multe in poze si sa veniti sa aflati pe viu frumusetile orasului de la poalele Tampei! (Razvan-Constantin Ciubotaru)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.