Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Un colt de rai la Manastirea Pangarati

Un colt de rai la Manastirea Pangarati

Email Imprimare

Manastirea Pangarati este situata in comuna Pangarati, judetul Neamt. Din DN 15, Piatra Neamt - Bicaz, un indicator catre un drum lateral va indruma catre frumoasa manastire. Nu departe de aceasta se afla Hidrocentrala Dimitrie Leonida de la Stejaru, manastirile Bistrita si Bisericani. Manastirea Pangarati este una dintre cele mai vechi manastiri ortodoxe din judetul Neamt. In anul 1460, Cuviosul Simeon de la Pangarati a ridicat o biserica din lemn, aceasta fiind incendiata insa de turci in anul 1476.

Voievodul Alexandru Lapusneanu a zidit in locul bisericii din lemn, in anul 1560, o biserica din piatra, cu arhitectura unica, ce a rezistat pana in zilele noastre. Aceasta constructie este foarte interesanta, aici existand de fapt doua biserici suprapuse, caz extrem de rar. Manastirea a fost inchisa in anul 1960, in locul acesteia functionand Statiunea Cercetarilor Biologice si Geografice Stejarul. Aceasta s-a reactivat abia in anul 1990, iar dupa doi ani au inceput lucrarile de restaurare.
Din anul 1996, staretul Teofil a inceput constructia unei biserici noi, impunatoare. Aceasta a fost sfintita in anul 2010. Pe peretele din dreapta naosului acesteia, langa icoana Sfantului Ierarh Nicolae, sunt asezate particele din moastele mai multor sfinti, atat romani, cat si straini. Tot in timpul staretiei parintelui Teofil s-a amenajat un muzeu, unde se gasesc obiecte si carti de cult vechi, toate foarte pretioase.
Intre cele doua biserici este amenajat un mic parc, inconjurat pe doua laturi de cladiri anexa ale manastirii. Manastirea Pangarati este un loc de spiritualitate inalta si pelerinaj, cautat de mii si mii de credinciosi din intreaga tara si nu numai, un colt de rai, plin de trandafiri, brazi si arbusti, unde totul emana bun gust si straluceste de curatenie. Sfanta manastire isi deschide portile tuturor pelerinilor ce o cauta. Aproape de manastire se afla si Lacul Pangarati, un lac pe care n-ai cum sa nu-l admiri cand vezi spectacolul uimitor oferit de sutele de rate. (Aglaea Ciubotaru)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.