Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Cele doua mari obiective turistice din Campina

Cele doua mari obiective turistice din Campina

Email Imprimare

Muzeul memorial Nicolae Grigorescu. Nicolae Grigorescu a fost pictor roman, care a trait intre anii 1838 si 1907. A fost fondator al picturii moderne, ca apoi fiind urmat de Ion Andreescu si Stefan Luchian. Este cunoscut pentru tehnica plein-air care prezinta conform Dex-ului pictura practicata in aer liber, in scopul sugerarii atmosferei si a luminii specifice peisajului natural. Preocupari pentru aceasta tehnica au aparut in secolul al XVII-lea in pictura olandeza si franceza, dar a fost cultivata in secolul al XIX-lea de catre pictorii englezi J. Turner, J. Constable, R. Bonington, pictorii scolii de la Barbizon printre care si romanii N. Grigorescu, I. Andreescu. Aceasta tehnica creeaza o iluzie optica deoarece cand te departezi de tablou, el capata contur.

Vazute de la distanta, celebrele picturi "Carul cu boi", dar si diferitele peisajele ale anotimpurilor iti taie rasuflarea. Am aflat de la ghid ca N. Grigorescu picta chiar si doua tablouri plein-airiste, unde compozitia se desfasoara intr-o persectiva deschisa, tusele sunt largi, vizibile, utilizandu-se o pasta groasa abundenta. Impactul vizual pe care il au tablourile plain-airiste vazute de la distanta sunt de o frumusete aparte, greu de descris in cuvinte, pur si simplu te cuceresc pe masura ce te departezi de tablou. Accentul pe detalii este pus pe picturile portret la care artistul aloca mult mai mult timp si in fata carora nu-ti ramane decat sa te minunezi de iscusinta pictorului si frumusetea creatiilor lui.
Va recomand cu caldura sa vizitati Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu de la Campina la care intrarea este doar 8 lei. De asemenea, picturi de ale lui N. Grigorescu sunt expuse in diferite muzee din tara, opera lui cuprinzand mai bine de 3.000 de exemplare. Din pacate, am reusit sa fac poze doar din afara muzeului, fotografierea fiind permisa in cladire doar in schimbul unei taxe de 50 de lei.
Castelul Iulia Hasdeu, construit intre anii 1893 si 1896 pentru comemorarea Iuliei Hasdeu, fiica savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu. Povestea este impresionanta, Iulia Hasdeu, o tanara considerata geniala, fiind primul roman care a absolvit Facultatea Sorbona din Paris si care a murit la o varsta frageda, la doar 19 ani de tuberculoza. Tatal ei, Bogdan Petriceicu Hasdeu, nu s-a resemnat cu moartea ei si a construit acest superb castel, unde se pot admira portretele membrilor familiei Hasdeu, obiecte, fotografii, documente, manuscrise, colectii ale revistelor conduse de marelui filolog, carti ale savantului, dar si o colectie de tablouri valoroase semnate de N. Grigorescu, Sava Hentia, Diogene Maillart. Se spune ca acest castel a fost proiectat dupa un vis pe care l-a avut savantul si in care Iulia i-a descris cum trebuie sa arate. Castelul este plin de elemente simbolistice, iar in centru se afla o superba statuie a lui Iisus Hristos. Mai mult, exista o camera speciala unde sunt detaliate preocuparile spiritiste ale lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, acesta incercand sa tina legatura cu fiica lui. El s-a ocupat si de postumitatea literara a fiicei lui, publicand volume de poezii scrise preponderent in limba franceza, piese de teatru, povesti si povestiri. La data 2 iulie, le sarbatorim pe cele doua Iulii, mama Iuliei Hasdeu purtand acelasi prenume, iar aceasta data este gravata la intrarea in castel. Pretul intrarii in castel este 10 lei, iar pentru fotografiere in incinta trebuie platita o taxa in plus si va spun ca nu trebuie sa ratati acest castel plin de mister. (Alina Miron)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.