Moara de apa Ohaba, un sentiment placut de intoarcere in timp

Imprimare

Industrializarea ne-a adus multe beneficii si ne-a facut viata mai usoara. Totusi, apreciez foarte mult munca extrem de grea depusa de bunicii si strabunicii nostri pentru a procesa alimentele in cel mai simplu si mai util mod. Aceste alimente sunt cele cu adevarat bio, nefiind stropite cu ingrasaminte chimice, doar cele naturale provenite de la animale. Bunicii nostri, dupa ce culegeau porumbul si graul, il duceau la morile din sat pentru a fi procesat. Luau intotdeauna acasa graul si porumbul propriu, intr-o granulatie perfecta, fiind procesat la rece. Acest lucru nu se mai intampla acum, deoarece nici o moara nu-ti garanteaza ca vei lua malaiul din porumbul cultivat de tine, iar tehnicile moderne de procesare il "seaca" de nutrienti si vitamine, crescandu-i temperatura pentru a fi strivit mai usor.

Moara de apa de la Ohaba, din judetul Brasov, inca mai pastreaza traditia straveche de procesare a graului si porumbului. Ca o comoara ascunsa bine si pastrata intacta de-a lungul mai multor generatii, aceasta moara de apa nu este tocmai usor de gasit. Undeva in Tara Fagarasului, pe Drumul de sub munte cum ii spun localnicii, drum paralel cu drumul national, undeva intre orasul Victoria si comuna Sinca, se afla satul Ohaba. Este un adevarat sat turistic care ascunde aceasta comoara a patrimoniului romanesc. Roata morii este actionata de puterea apei unui rau de munte rece ca gheata, care coboara direct din Muntii Fagaras.
Proprietarul si mostenitorul morii ne-a fost si ghid, s-a ocupat cu atentie deosebita de noi: ne-a povestit cum bunicul lui a facut inchisoare pentru ca nu a vrut sa cedeze comunistilor aceasta moara. Desi a fost construita in urma cu mai bine de un secol, in 1873, moara mai este inca functionala, iar unele piese sunt cele originale. Inca mai macina grau si porumb din materia prima adusa de gospodarii din sat. Ghidul nostru i-a dat drumul morii pentru cateva minute si am avut impresia ca ne intoarcem in timp, deoarece sunetul ei ne-a adus aminte de traiul greu si simplu al inaintasilor nostri. Aceste comori trebuie bine pastrate si promovate in toata tara, dar si in afara, de aceea aceasta moara a fost inclusa in circuitul turistic al morilor europene Journees Europeennes des Moulins, organizat de Federations des Moulins de France.
Tariful de vizitare este de doar 5 lei/persoana, dar reprezinta o contributie adusa pentru conservarea morii si pastrarea ei in stare functionala. Atunci cand vizitati manastirea si pestera rupestra Sinca Veche, puteti trece in itinerarul dumneavoastra si moara de apa de la Ohaba. Nu o sa regretati! (Angelica Cioaca)