Miercuri, 20 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Mirajul Capitalei si cei care pleaca "la mai bine"

Mirajul Capitalei si cei care pleaca "la mai bine"

Email Imprimare

De multe ori mi-a fost dat sa aud despre romani din toate colturile tarii care se muta in Bucuresti sau, mai nou, in alte orase mari precum Timisoara sau Cluj-Napoca, pentru joburi mai bune, un trai mai bun sau, in realitate, pentru mai multi bani. Oare merita? Oare pentru celelalte aspecte ale vietii din Capitala patronata astazi de Gabi Firea si PSD merita sa faci un compromis cu tine? Analizand per ansamblu, cu siguranta nu. Dar in conditiile in care romanul nu este obisnuit sa vada The Big Picture sau nu vrea sa faca acest lucru, cei care pleaca in Bucuresti se complac in mizeria, aglomeratia si sufocarea Capitalei, trec peste starea initiala de repulsie si ajung in cele din urma sa fie dependenti de traiul corporatist, de aglomeratie, agitatie continua, "nightlife" saptamanal si bani... multi bani!

Dar oare merita sa respiri aerul jegos al Bucurestiului, sa te plimbi printre mormane de gunoaie si cladiri abandonate, printre oameni dubiosi, zilnic, sau sa iesi la pranz in parcuri inconjurate de ciment, care se restrang pe zi ce trece? Facem compromisul, ne distrugem sanatatea, dar ramanem cu banii! Atunci cand o sa intelegem ca traiul aproape de natura si in comuniune cu ea este singura noastra salvare, atunci cand vom aloca mai mult timp excursiilor montane, pescuitului, mountain bikingului sau trekingului, de-abia atunci cred ca putem spune ca ne-am asigurat primul obiectiv in viata. Acest obiectiv trebuie sa vina la pachet cu lupta continua pe care fiecare dintre noi trebuie sa o aiba pentru protejarea mediului inconjurator, care ne ofera sanatate si atatea bucurii!
Nu cred ca as pleca vreodata dintr-un oras de la poalele muntelui, cum este Sibiul sau Brasovul, inspre capitala sau inspre alt oras aglomerat. Mi-as dori poate un oras mai mic, precum Bistrita sau Piatra Neamt, dar, asa cum sunt ele, langa munte, cochete si cu oameni primitori! Am cunoscut si cazuri de persoane dragi mie care au ales sa plece din orase moldovene de munte catre Capitala, chiar si din inima Moldovei, din Iasi, un oras care iti ofera zi de zi atatea posibilitati!
Bucurestiul este si va ramane mereu un oras plin de contraste, intre cartiere uitate de lume si minuni ingineresti in materie de constructii, este doar o aruncatura de bat. Intre taieri de copaci si diminuari anuale ale spatiilor verzi si aparitia de rezervatii urbanistice precum Lacul Vacaresti, gasim un Bucuresti care se schimba zilnic!
De la Ferentari in "Delta Vacaresti", hai sa dam un scurt tur prin Capitala: Tinerii paseau pe strazile prafuite cu telefoanele mobile lipite de urechi. Copiii zburdau in jurul locurilor de joaca colorate simplist, construite in umbra blocurilor gri comuniste, la fel ca multe altele imprastiate prin Bucuresti. (...) Sirurile de locuinte fac loc ruinelor unor mari fabrici sau centrale electrice care reamintesc de trecutul industrial al cartierului, scria jurnalista australiana Koren Helbig despre Cartierul Ferentari.
Ca un contrast cu prima zona, avem revenirea naturii acolo unde omul si-a abandonat creatia si munca, in teritoriul de 184 ha care acum este protejat sub numele de Parcul Natural Vacaresti! Cam de marimea Parcului Herastrau, arealul de aici este proprietatea Administratiei Nationale a Apelor Romane, precum si a altor detinatori privati care primesc compensatii financiare daca respecta masurile prevazute in statutul rezervatiei. Haideti sa vedem ce conteaza cu adevarat in viata, dragi cititori si colaboratori Dacic Cool, si abia apoi sa ne lasam condusi de atractia si puterea banului! Haideti sa traim in si prin minunatiile naturii care ne inconjoara in frumoasa Romanie! (Razvan-Constantin Ciubotaru)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.