Joi, 21 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Ciolpani in straie de sarbatoare

Manastirea Ciolpani in straie de sarbatoare

Email Imprimare

Manastirea Ciolpani este situata in partea de nord a judetului Bacau, in apropierea orasului Buhusi. Manastirea constituie un cunoscut loc de pelerinaj din judetul Bacau. Aceasta se afla in imediata apropiere a Manastirii Runc, pana la care mai sunt de parcurs doar trei kilometri.
Primul schit din aceste locuri a fost ctitorit in jurul anului 1590, de catre sulitasul Ciolpan. Acesta, la iesirea din armata, s-a calugarit aici. Bisericuta ostasului a fost refacuta din barne de stejar, pe soclu de piatra, si se poate vedea si astazi, langa biserica actuala, in cimitirul manastirii. Este una dintre cele mai mici biserici de lemn din Moldova.

Constructia bisericii mari, cu hramul Sfantul Mucenic Emilian de Durostorum, a inceput in anul 1993 si s-a finalizat in anul 1997, cand a avut loc si sfintirea intregului complex monahal. Biserica are forma de cruce, farmecul interiorului este dat de pictura in fresca, precum si de mobilierul si catapeteasma din stejar sculptat. Biserica adaposteste o parte din moastele Sfantului Mucenic Emilian, martir crestin din secolul al IV-lea, praznuit anual in ziua de 18 iulie.
Am hotarat, impreuna cu familia, ca in acest an sa participam la slujba de Inviere de la frumoasa Manastire Ciolpani. La capatul unui drum stricat, ce urca agale pe o colina, printr-o padure mirifica, se zaresc turlele semete ale mandrei biserici. Curtea interioara, atent ingrijita de catre mainile harnice ale maicutelor, ne-a lasat muti de uimire. Un pavaj perfect, un gazon taiat parca la milimetru, lalele multicolore, bancute pentru pelerinul obosit, totul spre a ne patrunde adanc in suflete.
Inainte de slujba, maicutele au batut toaca. La miezul noptii, preotul slujitor ne-a adus lumina, iar corul maicutelor ne-a incantat sufletele. Cei mai multi dintre crestini au plecat la putin timp dupa ce au luat Lumina Sfanta. Lumanarea Pascala este simbolul Invierii, al biruintei vietii asupra mortii. Crestinii tin lumanarea aprinsa pana ajung acasa si o aprind la nevoie, cand se roaga pentru ceva special. (Oana-Nicoleta Rosu)Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.