Vineri, 22 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Runc - un loc sfant, incarcat de spiritualitate

Manastirea Runc - un loc sfant, incarcat de spiritualitate

Email Imprimare

La sase kilometri spre est de orasul Buhusi, in satul Runcu, judetul Bacau, intr-o zona deluroasa, se afla inca o manastire atribuita domnitorului Stefan cel Mare, Manastirea Runc. Manastirea ar fi fost ridicata in jurul anului 1457, in urma luptei de la Orbic. Hramul bisericii este Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Manastirea in care vietuiesc calugari a fost atestata documentar abia la sfarsitul secolului al XVII-lea, cu ocazia unei danii facute de medelnicerul Ionascu Isacescu si sotia sa, Alexandra, considerati, de fapt, ctitorii acestui lacas. In anul 1760 s-a zidit biserica actuala. Zidurile masive si groase au ajutat manastirea sa reziste in bune conditii pana astazi, fiind declarata monument istoric. Biserica manastirii a fost restaurata si pictata intre 1986 si 1988. Dupa 1990, s-au executat mai multe lucrari de renovare si extindere a cladirilor anexe si o reconstructie a clopotnitei.
Vara sau iarna, Manastirea Runc e un colt de rai, o oaza de liniste, un loc unde, cand intri, ai un sentiment de implinire sufleteasca. O curte superba, un pavaj bine executat, flori, o livada atent ingrijita, ospitalitate si modestie. Biserica, al carei interior este destul de micut, are o catapeteasma frumos sculptata si este deosebit de bine ingrijita de mainile neobosite ale calugarilor.
Daca vreti sa mergeti la Runc, nu veti regreta si daca doriti ca unul din preoti sa va asculte, vi-i recomand cu drag! Drumul este accesibil oricarui autovehicul, iar padurea Runc, prin care veti trece, o sa va incante. E o padure de foioase fermecatoare! La doar trei kilometri, se afla o alta manastire superba, despre care v-am scris intr-un alt articol, Manastirea Ciolpani. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.