Marti, 22 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea La pas prin Bistrita

La pas prin Bistrita

Email Imprimare

Bistrita se distinge prin panorama superba a dealurilor impadurite ce o inconjoara din toate partile si apa limpede a Bistritei ardelene care o strabate. Nu de mult am vizitat orasul si pot spune ca sunt cateva locuri despre care cu drag as vrea sa scriu. Primul obiectiv in care am intrat a fost Biserica Evanghelica. Din orice directie am fi inceput vizita noastra era imposibil sa nu vedem turnul Bisericii Evanghelice, avand 75 de metri inaltime. Biserica este amplasata in centrul orasului, intr-o piata de forma patrata. Biserica Evanghelica este simbolul municipiului Bistrita.

Edificiul a fost construit in secolul al XIV-lea. Constructia initiala avea forma unei bazilici cu trei nave si doua turnuri pe fatada de vest. Prima transformare a cladirii a fost realizata in anul 1478, cand dupa demolarea unuia dintre cele doua turnuri s-a construit un turn cu scara in spirala, ce deservea pentru supraveghere. In anul 1857, un incendiu a distrus acoperisul turnului. Reconstructia acestuia a fost finalizata in anul 1861. Un al doilea incendiu s-a produs la mijlocul anului 2008, cand focul a distrus sarpanta si invelitoarea turnului, dar si interiorul bisericii. Turnul a fost refacut si este acoperit cu un coif piramidal inalt, cu patru turnulete la colturi. Pe turn exista un balcon in forma de cerc, o zona de belvedere de unde se poate admira intregul oras. Incepand cu anul 2012, urcarea in turn se face cu ajutorul unui lift. Accesul este contra cost. Biserica Evanghelica este singurul lacas de cult din tara dotat cu lift.
Centrul Bistritei ne-a incantat privirile cu multitudinea cladirilor vechi. In imediata vecinatate a Bisericii Evanghelice se remarca o impresionantă galerie de 20 de arcade ce se sprijina pe 21 de stalpi masivi din piatra. Este Ansamblul de case Sugalete, construit intre anii 1480 si 1550, 13 case diferite, unite prin arcade identice. Ansamblul arhitectural este o emblema a Bistritei. Mai multe statuete sub forma de strut, viu colorate, realizate din fibra de sticla, decoreaza strazile. Strutul a fost desemnat mascota municipiului. Bistrita este singurul oras din Romania care are pe stema sa strutul, simbolul uneia dintre cele mai puternice dinastii europene. In plus, mai multe mere decorative au fost realizate din poliester armat cu fibra de sticla si amplasate in zonele circulate din oras, amintind de livezile de mere de altadata. Strutii si merele sunt elemente care dau o nota simpatica orasului.
Sinagoga este un alt obiectiv care merita sa-i tregeti pragul, indiferent de apartenenta religioasa. Construita in anul 1856, dupa deportarea evreilor in lagarele naziste de exterminare din anul 1944, dar si ca urmare a emigrarii masive in perioada regimului comunist, sinagoga a ajuns intr-o stare de paragina. In prezent a fost renovata si permite desfasurarea unor spectacole. Biserica de la Coroana este un monument istoric si de arhitectura din secolul al XIII-lea, construit in stil gotic timpuriu. Edificiul este o biserica de tip sala, cu bolti in cruce. Este cel mai vechi monument istoric din Bistrita. Biserica a fost cumparata in anul 1895 de catre Parohia Romana Unita din Bistrita, de la ordinul minorit. In anul 1948, intregul ansamblu a fost trecut in folosinta Bisericii Ortodoxe Romane. Astazi, biserica se afla intr-un proces de renovare exterioara.
Indreptandu-ne catre parc, am trecut pe langa Turnul Dogarilor. Acesta si cateva bucati de zid ce se intind pe cateva sute de metri sunt singurele elemente care mai aduc aminte despre faptul ca orasul a fost candva o cetate fortificata. Daca initial rolul turnului era de observare, in prezent gazduieste o expozitie de masti. Insa cel mai mult ne-a impresionat Parcul Municipal. Un gazon perfect, un lacusor cu pesti exotici si nuferi, curatenie impecabila, alei pentru biciclete si role, un labirint vegetal format din specii de plante de talie joasa, banci noi, specii de arbori mai deosebite, declarate monumente ale naturii! Nimic in afara de celebra casuta a veveritelor, despre care s-a scris mult prin presa, nu lasa loc comentariilor. Frumusetea parcului ne-a atras sa zabovim mai mult decat ne-am propus. Cu toata sinceritatea, va recomand un city break la Bistrita, cu atat mai mult cu cat obiective turistice de neegalat pot fi vizitate in traseul dumneavoastra pana acolo! Dar despre unele dintre acestea o sa scriu in articolele mele ce vor urma. (Oana-Nicoleta Rosu)Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.