Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Emil Rebreanu - o pagina de istorie

Emil Rebreanu - o pagina de istorie

Email Imprimare

Emil Rebreanu s-a nascut in 1891, intr-o familie greco-catolica din Bistrita-Nasaud, fiind al cincilea dintre cei 14 frati. Era student la Facultatea de Drept din Cluj, cand a izbucnit Primul Razboi Mondial. Emil Rebreanu a fost incorporat in august 1914. A fost sublocotenent roman in armata Austro-Ungariei, executat prin spanzurare pentru dezertare si spionaj, dupa ce a fost prins in timp ce incerca sa treaca frontul catre partea romana, ducand cu el planurile de pozitionare a trupelor austro-ungare din zona.

Chiar daca a fost sfatuit de colegii de pe front sa declare ca s-a ratacit, Emil Rebreanu a refuzat sa minta si a afirmat ca scopul sau era sa se alature fratilor romani care luptau pentru eliberarea Ardealului. Pornind de la acest nefericit eveniment, scriitorul Liviu Rebreanu, fratele lui Emil Rebreanu, a scris romanul Padurea spanzuraţilor si l-a publicat in anul 1922. Personajul principal, Apostol Bologa, este inspirat de Emil Rebreanu. Romanul ii este dedicat: In amintirea fratelui meu, Emil, executat de austro-unguri, pe frontul romanesc, in anul 1917. Personajul intruchipeaza trairile si suferinta celui care se afla intr-o oaste straina, luptand impotriva celor de un neam cu el.
In anul 2012 a fost dezvelit un monument in memoria sa, in comuna Palanca, la granita cu comuna Ghimes-Faget, din judetul Bacau, in apropierea locului unde a fost spanzurat Emil Rebreanu. Ansamblul monumental nu este doar un omagiu adus memoriei eroului martir, ci si un obiectiv istoric si turistic. Monumentul are patru metri inaltime si este confectionat din piatra si bronz. Mormantul eroului se afla alaturi de monument. Ultima lui dorinta a fost sa fie inmormantat in pamantul liber al Romaniei. Pe placa de pe mormant sta scris: Nu stiu cum se va intoarce lumea dupa razboi, dar daca nu voi pierde nimic din tot ce simt ca este in mine - voi ajunge departe. Citatul este un extras din scrisoarea trimisa de Emil Rebreanu surorii sale Miti, in 4 februarie 1917. (Oana-Nicoleta Rosu)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.