Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Din maretiile tarii: Excursie istorica in Scheii Brasovului

Din maretiile tarii: Excursie istorica in Scheii Brasovului

Email Imprimare

Pentru foarte multi dintre noi, turisti si locuitori ai orasului Kronstadt deopotriva, o excursie in Brasov, o plimbare de weekend sau de seara, relaxanta, intr-una din zilele saptamanii, presupune cel mult parcurgerea zonei Republicii-Muresenilor-Piata Sfatului. Foarte putina lume insa se bucura si de alte maretii pe care le are de oferit orasul vechi al Brasovului... Tocmai aceasta parte, mai putin umblata, a orasului de la Poalele Tampei doresc sa o prezint astazi printr-un articol ce vine in continuarea seriei "Din maretiile tarii", deoarece, nu-i asa?, tara noastra are inca multe locuri frumoase de descoperit sau, pentru unii dintre noi, de reamintit.

Scriam de variante de tururi sau simple plimbari relaxante pe care le puteti face daca vizitati orasul nostru, Brasov. Doua dintre acestea sunt foarte aproape de zona centrala si pot fi legate de un program in centru. O prima alternativa o constituie Aleea de Sub Tampa, care porneste mai sus de magazinul Star si continua pe la Bastioanele Postavarilor, Funarilor sau Tesatorilor, pe langa zidul vechii cetati sau prin frumosul parc de la poalele Muntelui Tampa. Aceasta plimbare o puteti incheia in zona Arenelor Tiriac sau Bazei Sportive Olimpia, astazi dezafectata, si a Liceului Sportiv. De aici puteti continua urcarea, asa cum am facut si noi, catre Cartierul Schei si Piata Unirii.
Cea de-a doua posibilitate de tur a pied porneste din Livada Postei, statie de capat pentru majoritatea liniilor de autobuz din oras, si din dreptul Bibliotecii George Baritiu, pe Dupa Ziduri, foarte aproape de Parcul INA Schaeffler. Acest tur completeaza prima parte a plimbarii, pe la vechile fortificatii brasovene, cu scurte drumetii prin padurea recreativa de pin, catre Turnurile Alb si Negru, cu pornire din dreptul Bastionului Graft. Traseul se incheie la maternitatea brasoveana si ofera, ca variante de continuare, Strada Muresenilor si Piata Sfatului, precum si cartierul Schei, in urcare pe langa Colegiul Andrei Saguna si Facultatea de Muzica.
A treia si cea mai lunga varianta de drumetie citadina o reprezinta orasul vechi, cu stradutele sale pitoresti si inguste. Scheii sau Scheii orasului Brasso ne incanta cu obiective istorice de marca precum Piata Unirii, bisericile Sfantul Nicolae, Sfanta Treime sau Sfanta Parascheva, Prima Scoala Romaneasca strajuita de Statuia Diaconului Coresi, monumentul eroilor cazuti pentru neamul nostru romanesc sau alte case vechi, uitate de unii oameni, dar nu si de timp si istorie. Troitele inchinate credintei ortodoxe, abundente prin Schei, stau si ele marturie la imbelsugata istorie romaneasca de aici.
Nu trebuie sa uitam ca Scheii Brasovului au dat cei mai multi oameni prezenti la Marea Unire, iar preotii bisericilor pomenite mai sus au intrat in istorie ca martiri pentru credinta ortodoxa romaneasca, in imensitatea imperiilor Habsburgic si Austro-Ungar. Asadar, sa ne bucuram de ce avem, dragi romani, si sa pastram intacte monumentele noastre materiale si spirituale, aflate intr-o armonie perfecta cu cadrul natural, la Brasov. (Razvan-Constantin Ciubotaru)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.