Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea In vizita la Biserica Evanghelica din Rasnov

In vizita la Biserica Evanghelica din Rasnov

Email Imprimare

De curand am trecut din nou pragul unei frumoase biserici, aflate in centrul cochetului oras Rasnov. Biserica Evanghelica de aici reprezinta punctul de intalnire al locuitorilor de origine germanica si nu numai. Locul radiaza de spiritualitate si istorie, iar daca doriti sa ii treceti pragul in afara orelor de program, puteti beneficia, la alegere, si de informatiile unui ghid specializat, unul din tinerii comunitatii evanghelice rasnovene! Plasata in centrul comunitatii de aici, biserica se integreaza foarte bine in peisajul istoric rasnovean, dar si in cadrul natural citadin, fiind de obicei inconjurata de flori, arbori si verdeata, in sezonul cald. In sezonul rece, trecem mai rapid prin curtea interioara si zabovim pe indelete inauntrul bisericii, acolo unde avem atatea marturii istorice cu care sa ne delectam privirea si sa ne imbogatim cunostintele.

Biserica poarta hramul "Sfanta Matia" si a fost construita in secolul al XIV-lea, ca o bazilica romano-catolica de tranzitie. De-a lungul timpului a trecut prin trei mari incendii (1587, 1623 si 1718) si doua cutremure (1802 si 1839) care au distrus-o partial. Dupa fiecare catastrofa insa, a fost reconstruita prin grija comunitatii locale. In anul 1773 s-au inaltat zidurile de aparare ale bisericii pe care le putem observa, restaurate si astazi. Dupa aceasta realizare, odata cu restaurarea din anii 1774-1775, s-a produs si transformarea bisericii in stil baroc.
Dupa puternicul cutremur din anul 1802, s-a ridicat, un an mai tarziu, turnul clopotnitei, care fusese puternic afectat. La reconstructie, acesta a mai fost inaltat cu inca 13 m. Cele trei clopote care au facut renumita biserica in zona s-au topit in marele incendiu din 1718 si numai dupa Primul Razboi Mondial sau Marele Razboi au fost procurate de la firma Schilling si Lattermann din Apolda doua clopote noi din otel, sfintite in anul 1927. Ultima mare restaurare a bisericii s-a produs dupa cutremurul din 1839. Pe partea de nord a corului, se afla o fresca din timpurile Renasterii, care poarta data 1500. Dupa reforma bisericeasca, frescele au fost tencuite, pentru ca mai tarziu sa fie din nou descoperite, mult deteriorate. Ele mai pot fi vazute si astazi, din pacate inca nerestaurate. Altarul bisericii dateaza si el din secolul al XVIII-lea.
Dupa aceasta descriere scurta, nu mai ramane decat sa popositi si dumneavoastra la aceasta biserica incarcata de istorie, atunci cand ne vizitati judetul si frumoasa zona a Rasnovului! Astfel va veti convinge de toate cate am spus si veti simti la randu-va una sau doua ore de spiritualitate si istorie. Un an cu cat mai multe excursii in minunata noastra tara si o primavara cat mai frumoasa si insorita va doresc! (Razvan-Constantin Ciubotaru)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.