Miercuri, 17 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Cimbrisorul, pe carari montane fagarasene

Cimbrisorul, pe carari montane fagarasene

Email Imprimare

Aflat intr-o excursie in Fagaras, prilejuita de cea de-a 9-a editie a Concursului de Ecologie si Protectie a Naturii "Floare de Colt" si urcand pe Valea Sambetei catre Fereastra Mare a Fagarasului, am intalnit in drumurile noastre, din nou, aceasta planta atat de frumos mirositoare si utila pentru ceaiuri, farmacologie, dar si ca ingredient culinar de soi.

Cimbrisorul sau cimbrisorul de camp ori pajiste este caracteristic zonelor montane medii sau inalte din Carpatii nostri si il putem intalni in mai multe specii si subspecii, in functie de arealul preferat. El face parte din Ordinul Lamiales si Familia Lamiaceae, familie cunoscuta si pentru plante precum menta, levantica sau busuiocul. Denumirea stiintifica este Thymus serpyllum, asemanatoare rudei sale mai cunoscute din gradina, cimbrul. Mai pot fi intalnite insa si speciile Thymus dacicus, Thymus pannonicus sau Thymus marschallianus.
Cimbrisorul este un subarbust mic si tarator ce nu depaseste 15 cm in inaltime si 20-30 cm in lungime. Are un miros caracteristic de cimbru sau lamaita si niste flori roz-violacee, foarte viu colorate. Ca habitat, planta prefera locurile insorite din zonele de dealuri inalte si mai ales de munte, unde o putem intalni pana in zonele de pajisti alpine, inclusiv. Are pretentii reduse la umiditate si o putem gasi cel mai frecvent in fanete si pe coaste aride sau pietroase. Dupa recoltarea partilor aeriene, in timpul infloririi, cimbrisorul se pune la uscat, recomandabil pe cale naturala. Mai apoi ne putem bucura de proprietatile sale diaforetice sau sudorifice (provoaca transpiratia), diuretice, coleretice, antihelmintice (combate viermii intestinali) sau antiseptice intestinale.
Cimbrisorul este, de asemenea, un bun calmant asupra centrului tusei. Este recomandata o cura sub forma de infuzie din cimbrisor, 2 cani/zi timp de o saptamana, insa depasirea ca durata a acestui tratament poate duce la dureri de cap! Asa ca atentie mare la cum urmam tratamentul sau cura cu ceai de cimbrisor! Ca o recomandare in plus, asezonati friptura dumneavoastra la tava, cu o cana de vin (alb sau rosu, dupa specific), in care ati pus cateva crengute de cimbrisor uscat, cam cu 10-15 minute inainte ca aceasta sa fie gata! Imi veti multumi dupa! (Razvan-Constantin Ciubotaru)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.