Utilizarile putin stiute ale laptelui

Imprimare

Cu totii bem lapte sau mancam produse lactate. Insa putini dintre noi cunosc ca laptele poate avea si alte utilizari. Pestele poate fi marinat in lapte. Se curata pestele, se spala si se lasa peste noapte in lapte, la frigider. Inainte de a se gati, se usuca cu un servet. Pestele preparat astfel este mult mai fraged si mai gustos. Laptele poate fi utilizat cu succes si in gradina, in calitate de fungicid natural. Se adauga laptele diluat, o parte lapte si noua parti apa, intr-o sticla cu pulverizator si se aplica solutia pe plantele din gradina afectate de boli fungice, o data pe saptamana.

Crapaturile fine ale portelanurilor dispar daca acestea sunt puse in lapte si se fierb timp de o ora. Calciul si mineralele din lapte sunt absorbite de portelanuri, mai exact de caolinul care se foloseste la fabricarea lor. Si obiectele din piele au nevoie de o atentie deosebita din partea noastra. Pielea gentilor, hainelor, manusilor sau pantofilor se curata cu o carpa inmuiata in lapte gras, apoi se lustruieste cu o carpa moale.
Petele recente de cerneala de pe rufe se curata foarte bine cu lapte cald sau lasand materialul cateva ore in lapte acru. Dupa ce pata dispare, se clateste imediat locul respectiv cu apa calda, apoi cu apa rece. Nu trebuie lasat laptele sa se usuce pe tesatura. In plus, persoanele care se afla la dieta trebuie sa cunoasca ca laptele degresat consumat cu 15 minute inainte de masa are capacitatea de a taia pofta de mancare. Proteinele ce le contine te fac sa mananci mai putin. (Oana-Nicoleta Rosu, Foto: www.freeimages.com)