Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Cum salutam... pe ulita "satului planetar"

Cum salutam... pe ulita "satului planetar"

Email Imprimare

Buna ziua, caciula, ca stapanu n-are gura! Ba... Buna ziua ti-am dat, belea mi-am capatat! Azi vom vorbi inainte de toate despre cum trebuie sa salutam. Pe ulita satului de odinioara si pe... ulita satului planetar. Celor care nu stiu cum se da binete pe ulita satului ori cum se cade sa se poarte fara cusur, in vizita, la nunta ori la masa, le voi divulga cateva reguli de conduita de care sa tina seama.

Regula de baza pe care o stie orice om cu o bruma de educatie este ca barbatul saluta femeia, cel tanar pe cel varstnic, subordonatul pe superior. Ei, pare simplu, dar nu e chiar asa.
In satele din Moldova, bunaoara, trecand pe drum, barbatul saluta dupa cuviinta. Daca era mai tinerel, pe toti cei varstnici pe care-i intalnea, zicandu-le, dupa caz – buna ziua bade Ioane, buna ziua mos Costache, ziua buna badita (daca acela intalnit in drum era doar cu cativa anisori mai mare). Daca intalnea o femeie, ii zicea ori buna ziua, ori sarut mana – mai ales celor mai varstnice – apelandu-le cu tanti, matusa sau chiar... tata. Nu era nimic la nelocul lui sa-i zici batranei de pe cealalta ulita: Saru-mana tata Marghioala. Daca femeia era mai tanara, o saluta cu un buna ziua scurt – iar daca fata ii era cumva nepoata sau vreo fina, putea si sa astepte sa fie el cel salutat intai. Nu se cuvenea sa imbii la vorba, in mijlocul drumului, o femeie tanara, mai ales una nemaritata, daca nu erai neam cu ea si nu aveai ceva de zis care nu suferea amanare. Mai demult, femeile tinere nu stateau de vorba-n drum cu oarecine, ca... intrau in gura satului.
Ei, dar in Oltenia, lucrurile stateau cu totul altfel. Femeia trebuia sa salute barbatul. Daca sedea cumva la poarta, cu alte surate, si vedea vreun gospodar ca se apropie de dansele, se ridica si le indemna si pe celelalte sa o faca. Zicea ziua buna si, daca barbatul era de-un neam cu dansa ori mai in varsta, se cuvenea sa-i zica chiar: sarut mana. Oltenii vechi zic ca, odata, rostirea era urmata de gest, ca asa era obiceiul din stramosi. Dar nici Oltenia nu mai e ce a fost odinioara.
Intre aceste doua limite ale bunei cuviinte rurale – pe cale de disparitie, se pare – se asaza normele zilei de azi. Adica ce v-am zis dintru inceput. Barbatul saluta femeia, tanarul pe varstnic, subordonatul pe superior. Ridica au ba palaria – dar sa n-o faca cu gesturi teatrale, ci discret si cuviincios – iar cand vine vorba de cucoane, un domn poate si sa le sarute mana. Cum e cuviincios sa faci asta, cine intinde primul mana si cat de ostentativ poti fi... aflati daca cercetati mai des rubrica de bune maniere.
Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.