Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata Vechi si nou in viata noastra

Vechi si nou in viata noastra

Email Imprimare

Vreme trece, vreme vine,/Toate-s vechi si noua toate, scrie Eminescu in poezia sa Glossa. Nu e usor sa constatam ca timpul trece si ca lucrurile evolueaza mai repede decat le putem noi asimila. Suntem atat de adanc prinsi in lucrurile de zi cu zi, incat ceea ce se schimba in jurul nostru ni se par lucruri normale, le acceptam asa cum sunt si cum ni se prezinta si intr-un final le asimilam, transformandu-se in lucruri banale.

Este foarte greu sa ne intoarcem in timp, pentru ca timpul este ireversibil, curge intr-o singura directie, si anume inainte. Timpul este considerat a patra dimensiune. Chiar si cu gandul ne este greu sa ne intoarcem in timp, pentru ca majoritatea amintirilor s-au sters, chiar si cele pe care nu am vrea sa le uitam niciodata. Greutatile de zi cu zi si grija zilei de maine sunt lucruri care au dus la aceste lacune in memoria noastra, pe care nu demult o credeam eterna. Doar lucrurile palpabile sunt dovezi clare ale unei vieti uitate, poate momentan "demodate".
Aceste lucruri pe care inca le mai gasim in casa bunicilor nostri si acelea pe care nepotii nostri le vor gasi in casa noastra. De fiecare data cand intru in casa bunicilor mei imi aduc aminte de cate o intamplare petrecuta cu ei, de fiecare data alta. O serie de obiecte vechi, dar cu o valoare sentimentala nemarginita, puse unele langa celelalte, formeaza o poveste impresionanta din viata lor, traita impreuna cu mine, pe vremea cand eram foarte mic, sau traita doar de ei si povestita mie.
Acele obiecte, acum vechi si demodate, dar atunci moderne si inovatoare, au fost inlocuite incet-incet in casele noastre de tehnologie ultramoderna: plasme, smartphone-uri, tablete. Acestea au fost inventate pentru a ne simplifica viata si a o face mai usor de trait. Dar apare intrebarea: vrem ca viata noastra sa fie simplificata? De multe ori suntem tentati sa spunem ca cei care nu stiu sa manevreze un dispozitiv touch-screen nu este la fel de destept ca cel care stie. De fapt, este exact opusul. Mai de apreciat este cel care se descurca in gospodaria sa si in viata de zi cu zi fara dispozitive moderne pentru ca a gasit o modalitate de a supravietui si fara acestea. Am folosit verbul a supravietui pentru ca aceste dispozitive creeaza dependenta, odata ce le-ai folosit si te-a prins febra tehnologiei, nu poti sa revii la viata de dinainte.
Aceste schimbari in tehnologie trebuie asimilate progresiv si treptat. Nu trebuie sa fie acceptate de toata lumea. Acest semn este unul care indica modernismul, altfel ar fi ceva evident, ceva de la sine inteles. Modernismul inseamna tot ceea ce este actual, recent, in pas cu progresul actual. Acest lucru face parte din dezvoltarea noastra ca si omenire. Datorita acestui progres de mare amploare, in scurt timp medicina se va dezvolta dramatic si vom gasi leacul pentru cancer si SIDA. De fapt, acesta ar fi adevaratul progres al unei generatii zbuciumate, inconjurate de dispozitive ultramoderne: impresionantele descoperiri in medicina, care ar aduce un bun substantial omenirii. (Razvan-Constantin Ciubotaru)



Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.