Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata Vrajitoria, o adevarata industrie

Vrajitoria, o adevarata industrie

Email Imprimare

Traim intr-o lume in care momentele de cumpana par a fi din ce in ce mai dese in viata oamenilor de rand. Unii isi pierd locul de munca, altii se afla in pericol de dezbinare a familiei, unii sufera de boli incurabile, altii au de trecut examene dificile, unii iubesc si dragostea nu le este impartasita, altii nu pot sa isi faca un rost sau nu au noroc la bani…  Iar toate aceste probleme se pot transforma destul de usor in momente de profit pentru cei care singuri si-au dat titlul de vrajitori.
Pe Ioana am intalnit-o in vara anului trecut. Traversa o perioada foarte dificila. Descoperise ca sotul prefera compania altei femei, in timp ce viata ei nu insemna decat serviciu si copii. Undeva gresise, insa universul perfect in care traise mai bine de 15 ani urma sa fie spulberat… Ioana nu avea de gand insa sa lase lucrurile asa. Din disperare, a sunat la unul din sutele de anunturi din ziare care suna cam asa: Vrajitoare cu puteri exceptionale rezolv orice problema legata de dragoste, bani etc. I-a raspuns o voce blanda, de femeie care parea sa o inteleaga si care i-a dat in carti, gratuit, chiar la telefon, avertizand-o ca cealalta femeie era un adevarat pericol. Speriata, Ioana a stabilit o intalnire cu vrajitoarea – fiica adevarata a unei celebre vrajitoare, o femeie care se tragea dintr-un neam celebru in lumea magica. Intr-o vila somptuoasa, inconjurata de un gard la fel de impozant, Ioana a fost intampinata cu caldura. I s-au deschis cartile din nou… iar viitorul parea sumbru. O singura solutie avea vrajitoarea: un ritual special… evident, contra unei sume pe care Ioana o mai plateste si acum. Ca sa scape de femeia care ii punea in pericol viata de familie, Ioana a imprumutat bani din banca, bani pe care urma sa-i returneze in rate, timp de cinci ani.

La doua luni dupa ce vrajitoarea cu puteri exceptionale facuse ritualul, sotul Ioanei ceru divortul, asumandu-si culpa si promitand sa aiba grija de copii… de la distanta. Dupa o discutie indelungata, Ioana intelese ca, dincolo de ritualuri magice, de miracole pentru care platesti, dar ele nu apar, viata este facuta din lucruri concrete… iar unul dintre aceste lucruri era faptul ca fusese inselata, nu doar de sotul sau, ci si de femeia care ii promisese sa o ajute.
Magie, vrajitorie sau farmece, toate acestea alcatuiau imaginea clara si evidenta a unei inselaciuni careia Ioana, la fel ca multi alti romani, a cazut prada. Se spune ca din disperare, oamenii fac lucruri inexplicabile, ca ne asteptam la miracole si credem in lucruri pe care in mod normal le catalogam inselaciuni. Se spune despre noi, romanii, ca suntem un popor de oameni cu credinta in Dumnezeu. Cu toate acestea, piata vrajitoriei a luat amploare in ultimii ani.
Daca la inceputuri vrajitoarele erau urate, fara dinti, cu vesminte zdrenturoase si temute de catre muritori, calatorind pe maturi sau ascunzandu-se in scorburile copacilor, astazi, vrajitoarele poarta cele mai sofisticate bijuterii din metale pretioase, vesminte elegante, de la diferite case de moda si circula cu cele mai noi modele de masini. Scorburile sau casele saracacioase au devenit, ca prin magie, vile luxoase, cu bai in care pana si colacul de la WC este suflat cu aur. E drept, lumea a evoluat… si in acest proces, se pare ca au avut de castigat cei care au stiut sa profite de pe seama disperarii celorlalti.
Sondajele spun ca doar 18% dintre romani cred in puterile miraculoase ale vrajitoarelor si doar 4 % au apelat macar o data in viata la serviciile vrajitoarelor. Desigur, acestea sunt doar cifre, pentru ca o buna parte dintre cei care apeleaza la aceste servicii nu spun niciodata la nimeni. In caz contrar, spun doamnele cu abilitati extraordinare, vraja nu mai are nici un efect. Iata de ce, noi, romanii, figuram in sondaje ca sceptici in ceea ce priveste vrajitoria, insa in realitate, vilele somptuoase capata proportii de palate pe zi ce trece… Asa, ca in povestile magice.
Majoritatea celor care apeleaza la vrajitoare primesc un verdict care ii darama psihic - ai farmece, de exemplu. Urmeaza o scurta prezentare a ceea ce ti se poate intampla din cauza acestor farmece, apoi se stabileste ce se poate face. Daca e post (vrajitoarele sustin mereu ca ele lucreaza in slujba lui Dumnezeu) atunci se considera o perioada propice curatirii de farmec. Cu alte cuvinte, nu exista scrupule.
Sute de romani sunt inselati de asa-zise vrajitoare si majoritatea nu se prezinta autoritatilor sa depuna plangere pentru ca le este rusine atunci cand realizeaza ceea ce au facut. De la primele procese ale vrajitoarelor, din secolul al XVI-lea, din Cluj, Dej si Sibiu, pana in 1768, cand procesele impotriva acestora au fost interzise in Transilvania, sute de vrajitoare au fost torturate, iar unele chiar ucise. Astazi, procesele in care sunt implicate vrajitoarele au o alta alura. Nici vorba de tortura si de asuprire, nici macar vreo lege care sa le impuna sa inceteze activitatea de inselare, de manipulare si de fraudare. Astazi, femeile autointitulate vrajitoare apeleaza la avocati vrednici sa le scoata basma curata din orice situatie. Conform principiului ca vinovatul e cel care a apelat, si nu cel care a raspuns.
E plin internetul de topuri ale celor mai celebre vrajitoare din Romania, care mai de care mai sofisticata in abilitati si mai plina de magie. Si in timpul comunismului existau persoane importante, din diferite domenii, care apelau la servicii magice. Se spune ca si Elena Ceausescu apela frecvent la vrajitoare pentru a-l tine pe sotul sau departe de femeile care l-ar fi ravnit.
Astazi, politicieni celebri, vedete din lumea muzicii, fotbalisti sau actori apeleaza la serviciile vrajitoarelor, in speranta ca vor gasi rezolvarea la cele mai dificile probleme. Exista si persoane care sufera de afectiuni grave, pe care aceste asa-zise vrajitoare spun ca le pot vindeca… si in loc sa investeasca in tratamente prescrise de catre medici, investesc in miraje si miracolele nu apar niciodata.
La cat de mult s-a dezvoltat vrajitoria in ultimii ani in Romania, am putea vorbi de o adevarata industrie, insa una care nu indeplineste intocmai formele legale in vigoare… Insa, cum sa indraznesti sa supui regulilor persoane care ar putea sa te blesteme pana la al noualea neam?!
Ioana si-a invatat lectia. E drept, mai are de paltit rate la banca si asta ii aminteste mereu cat de vulnerabila si de neinspirata a fost. Ea va fi, cu siguranta, una dintre persoanele care nu vor mai apela niciodata la vrajitoare. Insa exista mii de oameni cu diferite probleme pe care vor sa le rezolve urgent si miraculos, asa cum numai o vrajitoare le poate promite… (Rodica Puscasu, Foto: freeimages.com)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.