Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata Sa nu ne uitam eroii!

Sa nu ne uitam eroii!

Email Imprimare

Multi dintre noi avem bunici sau strabunici care au luptat in Al Doilea Razboi Mondial. Povestile lor de razboi ne arata eroism, barbatie, vitejie, onoare, devotament si dragoste de tara. Exemple pentru noi toti!
Bunicul meu a luptat in Al Doilea Razboi Mondial la Odessa si la Chisinau. Mirosul amestecat de sange ranced si praf de pusca nu l-a lasat sa uite ce a trait atunci. Cu doua luni inainte sa se stinga din viata, am reusit sa-l inregistrez pe o caseta, povestind intamplari de pe drumul de intoarcere catre casa, dupa ce luptase in apropiere de Chisinau.

Cand am plecat de la Chisinau, am venit cu trupa pana intr-o margine de padure si ne-am oprit. De acolo care incotro. M-am suit intr-o masina si am mers pana am intalnit vreo cinci divizii de nemti, care m-au fortat sa cobor. Am luat-o pe jos. Am intalnit o femeie si am cerut o bucata de paine. Nu stia ce e. Unul din baieti i-a spus: hliba mama, hliba! Mi-a dat si am plecat mai departe. Am intalnit niste rusi care m-au intrebat de documente, mi-au luat toti banii pe care ii aveam si m-au alungat. Am inoptat la o batranica. Numai ca acolo a oprit o coloana de rusi si au luat tot ce au gasit: porumb si niste oua. Am reusit sa trec Prutul. Cand am ajuns la Scridonesti am cautat o matusa. Nu ma mai stia si nu voia sa ma primeasca, mai primise pe cineva si-i furase banii din rola. S-a lamurit ca-s nepot si m-a primit sa inoptez. Am ajuns acasa si dupa doua zile a venit o patrula si ne-a strans pe toti cei veniti din razboi, ne-a dus la comisariat. Dar ne-au dat repede drumul.

Nimic nu putea sterge din sufletul bunicului, momentele grele traite in razboi, in timpul atacurilor. Ceea ce a vazut acolo i-a marcat viata. L-a facut sa fie un om puternic.

Distribuiam alimentele. Cand le luam ma intreba ofiterul: cum e pe front? Iar cand ajungeam inapoi pe front, ma intrebau ostasii: tigari ai adus? Chiar daca uneori simteau ca nu mai pot, nu se dadeau batuti.

Bunul meu bunic a fost un om extraordinar, un sprijin pentru multe persoane. La randul lui, tatal sau a luptat in Primul Razboi Mondial si a fost decorat de catre rege. Numele lui l-am gasit inscris la Muzeul-Monument Magura Ocnei, ridicat in memoria ostasilor cazuti in Primul Razboi Mondial.
Bunicul ii respecta pe toti cei care au fost pe front. Patrioti adevarati, eroi care nu trebuie uitati! (Oana-Nicoleta Rosu)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.