Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata Satul de la capatul unei lumi

Satul de la capatul unei lumi

Email Imprimare

Sentimentul straniu de fund de lume te-ajunge cand intri in satul asta din Timocul bulgaresc numit - cum altfel? - Fundeni. Cei putini ramasi in casele vechi s-au obisnuit sa traiasca fara speranta. Acolo, in cel mai sarac sat locuit de romani in Timocul bulgaresc, limba romana se pregateste de moarte...
Fara biserica, fara copii, fara viitor, cel mai sarac sat locuit de romani, la sud de Dunare e asezat, dupa legenda, deasupra unei vechi mine de aur si de argint. Povestea celor cativa oameni care mai locuiesc la Fundeni, e parca desprinsa din cantecele motilor: muntii nostri aur poarta...
In Timocul bulgaresc, vlahii isi traiesc si-si povestesc viata in cel mai curat grai romanesc. Numai de cantat nu canta cu vorbe, pe romaneste (ori pe vlaheste), pentru ca de-o postata buna de timp nu li s-a ingaduit asta, desi la Rabrovo, in satul de peste deal, Asociatia Vlahilor din Bulgaria organiza, in iulie 1998, primul festival international de cantece si dansuri populare valahe. In Bulgaria, romanii – ori vlahii, cum li se zice – nu sunt recunoscuti ca minoritate etnica, ci ca grup etno-folcloric. De aceea graiul strabun nu-l dau mai departe institutionalizat, in scoala, ci in casa, impartasindu-l de la o generatie la alta. La Fundeni, insa, satul de la capatul unei lumi (si al unui timp), nu mai sunt decat varstnici care sa vorbeasca romaneste.

In zadar am fi cautat pe harta Bulgariei satul cu numele Fundeni; nu l-am fi gasit; iar simplul fapt ca am ajuns, totusi, pana la el, il datoram bunilor nostri prieteni Ivan si Ludmil, alaturi de care ne-am aventurat la subtioara acestui pamant sud-dunarean locuit de romani, carora pe-acolo li se zice vlahi. Am trecut podul de la Calafat, intinzindu-se peste Danubiu ca o panza de paianjen intinsa la uscat, privind apoi Romania de pe meterezele cetatii Vidinului. Aici, timpul a conservat, ca un miez intr-o nuca, populatia romaneasca de odinioara, din vremea cand granitele nu fusesera inca inventate, iar razboaiele se faceau cu arcul cu sageti. De fapt, plecasem sa descoperim un sat din partea bulgara a Vaii Timocului, despre care ni se spusese ca e cel mai mic si cel mai sarac sat locuit de romani din Bulgaria (si poate din tot Balcanul).

Puteti citi continuarea pe Antena Satelor. (Simona Lazar)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.