10 alimente care ajuta la dezvoltarea inteligentei copiilor

Imprimare

Orice parinte isi doreste un copil sanatos si inteligent, iar pentru a-i ajuta pe cei mici sa se dezvolte armonios pe toate planurile este esential ca ei sa aiba o alimentatie echilibrata. Creierul, ca orice  alt organ, functioneaza la cotele maxime numai atunci cand i se furnizeaza substantele de care are nevoie, iar acest lucru se intampla cand alimentatia este una adecvata. Parintii intampina adesea dificultati atunci cand vine vorba de alimente sanatoase, pentru ca gustul acestora nu este intotdeauna acceptatat de catre copii. Totusi, este important ca parintele sa ofere un exemplu elocvent si sa persevereze.


Iata cateva alimente care sustin dezvoltarea inteligentei la copii:
1. Nucile. Sunt excelente surse de Omega 3, dar si de vitamina E, iar aceasta combinatie este utila dezvoltarii functiilor cognitive. Pentru a beneficia de intreaga paleta de beneficii, nucile ar trebui consumate in stare cruda. Unii nutritionisti considera nucile ca fiind hrana creierului, pentru ca furnizeaza nutrienti fara de care acest organ nu ar mai functiona la cotele optime. Nucile sunt bogate si in vitamina A, vitamine din complexul B: vitamina B2, B6, B12, acid folic, dar si vitamina D vegetala. Cu acest complex de vitamine, nucile reprezinta un superaliment pentru copii, atat pentru dezvoltarea creierului, cat si pentru echilibrul intregului organism.
2. Avocado. Este un adevarat miracol pentru sanatate. Contine grasimi bune, esentiale pentru dezvoltarea creierului, in special la copii. Gustul s-ar putea sa nu fie pe placul copiilor, insa aici intervine imaginatia parintilor care pot include felii de avocado in sandvisuri sau in salate. Pe langa acizii grasi Omega 6, avocado mai contine si vitaminele A, B, C, D, E, K.
3. Merele. Copiii adora gustul dulce, iar merele pot reprezenta un desert delicios, dar si sanatos. Nu degeaba se spune ca „un mar pe zi tine medicul departe”. De ce sunt merele bune pentru creier? Ei bine, marul contine o cantitate apreciabila de antioxidanti, iar dintre acestia, quercetina este cea care ajuta la dezvoltarea optima a functiilor creierului. Studiile efectuate de catre specialisti au demonstrat faptul ca elevii care consuma cate un mar pe zi au performante scolare mult mai bune decat ceilalti.
4. Ovazul. Exista unele pareri potrivit carora fulgii de ovaz abunda in zahar, nefiind adecvate copiilor, insa este important sa citim cu atentie etichetele alimentelor si sa alegem ce este mai bun, mai ales cand este vorba despre copii. Ovazul are proprietatea de a extrage colesterolul rau, mentinand vasele de sange si arterele curate, in special cele de la creier. In acest fel, performantele creierului cresc, iar memoria se imbunatateste.
5. Ouale. Sunt foarte des folosite la micul dejun, in special la copii. Ouale fac parte din alimentele cele mai bogate nutritional, iar galbenusul este esential in formarea unui neurotransmitator numit acetilcolina. Rolul acetilcolinei este acela de a facilita comunicarea intercelulara si de a imbunatati memoria. Din fericire, exista multiple moduri de preparare a oualor, astfel incat copiii sa le accepte cu usurinta.
6. Iaurtul. Este bogat in calciu si proteine, dar are si beneficii uimitoare pentru creier. Grasimile bune din compozitia iaurtului ajuta la mentinerea sanatatii neurologice. In plus, despre probioticele continute de iaurt se spune ca ar avea o influenta pozitiva asupra echilibrului psihic. Daca se adauga fructe proaspete, taiate in bucati mici, copilul va avea parte de un mic dejun delicios.
7. Legume cu frunze verzi. Spanacul, varza, leurda sunt legume a caror frunze au o bogata compozitie in antioxidanti care ajuta creierul sa se dezvolte si impiedica actiunea radicalilor liberi. Din pacate, legumele verzi nu sunt intotdeauna pe gustul copiilor, insa perseverenta si imaginatia parintilor pot transforma imposibilul in posibil.
8. Pestele. Grasimile bune prezente in cantitate foarte mare in peste (Omega 3) sunt o adevarata hrana pentru creierul copiilor, pentru dezvoltarea functiilor cognitive si dezvoltarea memoriei. Important este ca pestele sa fie pregatit astfel incat sa nu se piarda calitatile.
9. Uleiul de masline. Si el contine acizi grasi monosaturati, foarte buni pentru dezvoltarea creierului. Includerea uleiului de masline in alimentatie (desigur, in cantitati moderate, pentru ca excesele dauneaza) este un pas important pentru sustinerea sanatatii creierului la copii, dar si la adulti. 
10. Migdalele. Au un continut ridicat de vitamine: A, E, B, de minerale (calciu, fosfor, fier, zinc, cupru), dar si de acizi organici si  grasimi monosaturate. Sunt bogate in proteine, au capacitatea de a ajuta celulele sa se regenereze. Migdalele imbunatatesc functiile cognitive si memoria. (Surse: www.curejoy.com, www.tuttogreen.it, Foto: www.istockphoto.com)