4 metode eficiente de verificare a calitatii orezului

Imprimare

De ceva timp tot auzim de mancare nesanatoasa, importata din China, care este fabricata din plastic sau din alte materiale sintetice. O privire aruncata in graba asupra produsului nu este suficienta pentru a face diferenta, pentru ca acestea sunt aduse la forma si culoarea celor naturale, ceea ce le face si mai greu de identificat. Vestea si mai proasta este ca aceste alimente sintetice au intrat si pe piata romaneasca, reprezentand o adevarata amenintare asupra sanatatii consumatorilor.

Cel mai des falsificate sunt crevetii, ciocolata si orezul. Dintre aceste alimente "false", cel mai periculos este orezul de plastic, care nu numai ca nu este sanatos, dar este toxic de-a dreptul. Acest orez este facut din cartofi, cartofi dulci, rasina sintetica sau plastic. Mixul acestor ingrediente formeaza graunte asemanatoare cu cele de orez. Consumul unei portii de astfel de orez este echivalenta cu consumul unei pungi de plastic, de aceea, inainte de a-l consuma este imperios necesar sa verificati calitatea acestuia.
Iata cateva metode de verificare a calitatii orezului, care va vor feri de situatia de a consuma orez din plastic:
1. Testul in piulita. Daca veti pisa cateva boabe de orez, atunci orezul alb se va transforma in faina alba. Orezul fals se va transforma intr-un praf galbui.
2. Testul cu foc. Aprindeti orezul cu un chibrit. Orezul fals se va aprinde indata si va mirosi a plastic ars.
3. Testul cu apa. Adaugati o lingura de orez intr-un vas cu apa rece si amestecati foarte bine. Daca orezul se va aseza la fund peste putin timp, atunci orezul este natural. Daca boabele de orez vor pluti deasupra apei, atunci trebuie sa stiti ca ati cumparat orez din plastic.
4. Testul "ciupercii". In cazul in care doriti sa aflati daca orezul deja preparat este sigur, puneti putin orez intr-un vas inchis ermetic si la loc cald. Peste cateva zile pe orezul natural va aparea mucegai, iar orezul fals va fi ca in prima zi. De asemenea, nu mancati orezul pe care l-ati gatit daca pe suprafata oalei gasiti un strat subtire de substanta vascoasa.
Sursa: Antena Satelor