Condimentul cu mireasma de sanatate

Imprimare

Din pacate, destul de putin folosit in bucataria romaneasca, condimentul minune cu o aroma speciala si cu gust dulce-picant are o reputatie de necontestat in intreaga lume, atat in gastronomie, dar mai ales in medicina traditionala. Este vorba despre cuisoare, condimentul rezultat din mugurii uscati ai florii arborelui de cuisoara, ce isi are originea in Insulele Moluce din Indonezia. Folosit la aromatizarea deserturilor, a ceaiului sau a vinului fiert, acest condiment imbie cu aroma sa irezistibila. Insa, dincolo de aroma care da savoare preparatelor, cuisoarele reprezinta la baza un medicament descoperit de chinezi cu cateva secole inainte de Hristos, fiind considerate de vracii de atunci un adevarat panaceu. In secolul al VIII-lea, condimentul a fost introdus in Europa de catre arabi, care, fiind convinsi de valoarea medicinala incontestabila a cuisoarelor, il vindeau europenilor la preturi foarte mari.

Faima lor de condimente tamaduitoare se pastreaza si astazi, desi, din pacate, nu toata lumea cunoaste adevarata lor valoare de medicamente naturale lasate de Dumnezeu ca un scut de protectie impotriva multor boli. Trebuie cunoscut faptul ca aceste mirodenii contin cel mai mare numar de antioxidanti dintre suratele sale, devansand piperul, chimenul si chiar ghimbirul la capitolul proprietati antioxidante. In plus, acest condiment contine in proportie de 90% o substanta activa foarte rara si valoroasaeugenolul, care ii confera puternice proprietati terapeutice antivirale, antiseptice, antibacteriene, tonice, carminative si antiulceroase.
Daca amintim si continutul bogat in tanini si flavonoide, acizi grasi esentiali Omega 3, fibre, vitaminele K si C, calciu, magneziu si mangan, trebuie sa admitem ca vorbim despre unul dintre cele mai valoroase condimente pentru sanatate. Datorita acestui complex de substante tonice, cuisoarele capata proprietati antiinflamatoare, anestezice si anticancerigene ce ajuta, printre altele la fortificarea peretilor venelor.
Iata cum proprietatile active ale acestui condiment-medicament se rasfrang pozitiv asupra sanatatii:
- relaxeaza musculatura neteda a tractului gastrointestinal, ameliorand astfel starile de voma, diareea, balonarile sau durerile de stomac;
- ajuta in caz de infectii ale nasului, urechii, gatului si infectii genito-urinare;
- au efect anestezic puternic, reusind sa combata in cateva minute durerile acute de dinti sau durerile reumatismale;
- combat efectul nefast al grasimilor din farfurie;
- previn aparitia trombozelor, contribuind la scaderea vitezei de coagulare a sangelui;
- amelioreaza starile de depresie, iritabilitate si anxietate;
- trateaza infectiile respiratorii (raceala, gripa, sinuzita), fiind un foarte bun expectorant;
- reduc concentratia de glucide din sange la diabetici;
- incetinesc procesul de imbatranire si previn cancerul;
- reduc inflamatiile cu 15-30%;
- combat infectiile cu E. coli, enterococi, stafilococi, pneumococi, precum si cu Helicobacter pylori;
- imbunatatesc digestia;
- improspateaza respiratia si elimina halena;
- combat hipertensiunea arterial;
- alunga insomnia;
- lupta impotriva greturilor si a starilor de voma.

Sursa: Antena Satelor