Cum atenuam reactiile alergice?

Imprimare

Cum tratezi alergiile? Iata o intrebare pe care ne-o punem tot mai des, mai ales odata ce s-a desprimavarat! Esti alergic la polen? Sau la fructe de padure? La alune sau la gluten? Pentru toate tipurile de alergii (alimentare si nu numai) exista leac pe lumea asta! Trebuie doar sa stii ce anume te face sa suferi. Sa fii atent la ce iti provoaca mancarimi ale pielii, de exemplu, nu te lasa sa respiri sau te face sa stranuti, sa mergi la un medic alergolog ca sa iti faci analiza specifica si apoi... sa te feresti de ce iti provoaca alergii.

Insa nu e suficient atat, cand poti gasi metode si sa iti tratezi alergiile sau predispozitia de a fi alergic la ceva. In cazul alergiilor exista si tratamentele naturale, care sunt deosebit de eficiente, mai ales cand imunoterapia nu are efecte satisfacatoare. Se urmareste remedierea sau atenuarea reactiilor alergice cauzate de unii agenti fizico-chimici alergizanti sau de unele alimente sau medicamente luate in exces.

Cateva retete eficiente pentru combaterea alergiilor
In uz intern sunt recomandate:
- infuzia de trei-frati-patati (o lingurita herba uscata la 200 ml apa clocotita); dupa infuzare, cinci minute se beau doua-trei cani pe zi, cu rezultate bune in alergiile manifestate prin urticarie. Se poate folosi si o infuzie concentrata (patru linguri herba la 250 ml apa fiarta), din care se ia cate o lingurita la intervale de trei ore;
- infuzie de urzica vie (trei lingurite frunze uscate la 500 ml apa clocotita); se acopera vasul 5 minute, se strecoara si se beau trei-patru ceaiuri calde pe zi;
- infuzie din coada-soricelului (o lingura flori uscate la 250 ml apa fiarta); se infuzeaza in vas acoperit timp de 10 minute si se beau doua cani pe zi;
- infuzie de turita mare (dintr-o lingura herba la 250 ml apa clocotita; dupa infuzare se beau doua-trei cani pe zi in alergiile cu prurit);
- infuzie de drobita (dintr-o lingura flori si frunze uscate la 250 ml apa fiarta; se infuzeaza 10 minute si se beau doua ceaiuri pe zi, cu 30 de minute inainte de mese);
- decoct de iarba-mare (din trei linguri radacini uscate si macinate la o cana cu apa clocotita; se infuzeaza acoperit 15 minute, se strecoara si se iau trei-patru linguri pe zi in alergii cu eruptii ale pielii insotite de mancarimi).

Se pot folosi si ceaiuri cu amestecuri de plante, dar trebuie tinut cont de faptul ca nu toata lumea reactioneaza la fel la o anumita planta:

- infuzie din amestec de trei-frati-patati (50 g), talpa-gastei (20 g), radacini de brusture (15 g), flori de coada-soricelului (10 g) si flori de lavanda (5 g); din amestec se ia o lingura la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza acoperit 10-15 minute, se strecoara si se beau doua-trei ceaiuri pe zi, timp de o luna;
- infuzie din amestec, in parti egale, cu rozmarin, busuioc, cimbru, anason si verbina; se ia o lingurita din amestec la 200 ml apa clocotita, se infuzeaza 15 minute si se beau cate doua ceaiuri pe zi;
- decoct din amestec cu trei-frati-patati (30 g), herba de papadie (20 g), radacini de papadie (20 g), radacini de cicoare (20 g) si flori de soc (10 g); se ia o lingura din amestec la 250 ml apa fiarta; dupa infuzare 15 minute se beau doua-trei ceaiuri calde pe zi pana la disparitia simptomelor de alergie.
Regimul alimentar poate fi de un real folos daca se evita produsele alergenice si se renunta la mancaruri complicate, greu de digerat de un ficat lenes, trecand la o cura de sucuri si cruditati pe o durata de una-doua luni. Zilnic se pot consuma sucuri de morcov (300 ml/zi), de tomate (200 ml/zi) si de cartofi (50 ml dimineata pe stomacul gol). Necesarul zilnic de lichide se completeaza cu ceaiuri din fructe de catina, macese, paducel sau coji de mere, luate prin rotatie.
Sunt interzise: mezeluri, ciuperci, condimente iuti, peste congelat, oua, capsuni, fragi, ciocolata, inghetate.

Sursa: Antena Satelor