10 alimente esentiale in dezvoltarea inteligentei la copii

Imprimare

Cu totii ne dorim copii sanatosi si inteligenti. O dieta echilibrata sustine dezvoltarea armonioasa a copiilor, ii ajuta sa se simta in forma atat fizic, cat si psihic. Totusi, cand vine vorba de mancare sanatoasa, o mare parte dintre copii devin reticenti. Ca parinte, este important sa se gaseasca cele mai eficiente strategii prin care copilul sa constientizeze rolul alimentelor sanatoase in sanatate. Sunt alimente care ajuta la sustinerea si dezvoltarea acestei functii.

Iata cateva dintre acestea:
1. Nucile. Exista o certa similitudine intre aspectul miezului de nuca si creierul uman. Coincidenta sau nu, acestea sunt foarte utile in pastrarea sanatatii creierului, dar si in dezvoltarea functiilor acestora. Ce le face atat de utile? Ei bine, nucile reprezinta cea mai importanta sursa de omega 3 si sunt considerate o adevarata hrana pentru creier. Impreuna cu vitamina E, prezenta si ea intr-o cantitate apreciabila, consumul de nuci ajuta la dezvoltarea functiilor cognitive. In plus, nucile sunt bogate si in vitamina A, (retinol), esentiala pentru frumusetea pielii, dar si pentru sanatatea ochilor. Vitamina A este si un excelent anticancerigen.
Nucile mai contin si vitamine din complexul B: vitamina B2, B6, B12, acid folic, dar si vitamina D.
2. Avocado. Este bogat in vitamine (contine 13 vitamine: A, C, D, E, K, E si 8 tipuri de vitamina B, inclusiv B6, B12 si acid folic), precum și alte elemente nutritive: potasiu, luteina, antioxidanti, grasimi monosaturate. Aceste grasimi contribuie la sanatatea fluxului sanguin, iar acest lucru determina un flux sanatos si un creier la fel de sanatos. In cazul copiilor, este posibil ca gustul acestui fruct sa nu fie bine acceptat, dar el poate fi inclus in salate de fructe sau de legume.
3. Merele. Sunt fructele pe care le gasim tot timpul anului. Pe cat de comun este marul, pe atat de mari sunt beneficiile sale. Acesta are un bogat continut de vitamine si minerale. Este o excelenta sursa de minerale: potasiu, sodiu, siliciu, calciu, clor, acid fosforic, fier, magneziu, brom, alumina, arsenic, sulf, mangan, cobalt si tanin. Si la capitolul vitamine, marul poate fi considerat tot un campion. Astfel, acesta contine: vitamina A, B1, B (riboflavina), vitamina PP, acidul pantothenic si vitamina C. Pentru gustul lor minunat, merele sunt usor acceptate de catre copii, iar acest lucru este un mare beneficiu pentru sanatate. Consumul de mere ajuta creierul sa obtina toate substantele de care are nevoie pentru a functiona la cotele optime. Quercitina, un antioxidant continut de acest fruct, are rolul de a proteja celulele creierului impotriva radicalilor liberi.
4. Cerealele. Sunt recomandate pentru copii, in special pentru a ajuta la concentrare si la memorie. Continutul bogat in fibre, dar si in vitamine si minerale, ajuta la protejarea creierului. In cazul copiilor, cerealele ajuta creierul sa isi dezvolte functiile.
5. Ouale. Daca in cazul altor alimente gustul poate fi un impediment pentru copii, ouale sunt destul de apreciate printre acestia. Complexul de vitamine din grupul B este esential sistemului nervos si creierului. Includerea oului in regimul alimentar, de doua ori pe saptamana, ajuta la dezvoltarea normala a creierului si a functiilor acestuia.
6. Iaurtul. Contine numeroase vitamine si minerale care sustin activitatea creierului. Consumul de iaurt ajuta copiii sa se mentina in forma, atat fizic, cat si psihic. Pe langa beneficiile pe care consumul de iaurt le aduce creierului, consumul regulat al acestui aliment ajuta si la stimularea imunitatii. Pe piata exista o gama variata de iaurt, insa acesta se poate prepara si acasa, ultima varianta fiind cea recomandata de specialistii in nutritie.
7. Legumele verzi. Din aceasta categorie face parte spanacul, o adevarata sursa de substante benefice dezvoltarii creierului si functiilor acestuia, dar si alte legume verzi. Totusi, gustul acestora nu e chiar atat de usor de acceptat de catre copii, asa ca sarcina parintilor este aceea de a gasi modalitatile potrivite pentru a determina acceptarea acestor legume.
8. Pestele. Specialistii sunt de parere ca pestele are numeroase beneficii pentru sanatate. Inclus in regimul alimentar de cel putin trei ori pe saptamana, pestele ajuta creierul copiilor sa se dezvolte armonios, sustinand functiile cognitive. Este foarte important ca pestele sa fie in stare cat mai proaspata, intrucat copiii sunt mai sensibili la alergii, dar si la alte disfunctii. O mare grija trebuie sa se acorde si modalitatii de preparare. Daca se proceseaza foarte mult, s-ar putea sa se ajunga la un produs care isi pierde toate calitatile nutritive. Acizii grasi omega 3, dar si vitamina D, sunt substantele care ajuta creierul si ii sustin functiile. 
9. Uleiul de masline. Fie ca este folosit in salate sau in alte preparate culinare, uleiul de masline ajuta la dezvoltarea functiilor creierului. Acesta contine acizi grasi monosaturati, esentiali in functionarea optima a creierului. Atentie! Este important ca uleiul de masline sa nu fie gatit foarte mult, ci consumat in stare cruda, pentru a beneficia de calitatile sale.
10. Migdalele. La fel ca si nucile, migdalele contin acizi grasi care ajuta creierul sa functioneze la cotele maxime. Din fericire, acestea sunt destul de bine acceptate de catre copii. Includerea migdalelor in alimentatia copiilor aduce un plus de sanatate. Beneficiile acestora nu vizeaza doar creierul, ci intreg organismul. (Sursa: curejoy.com, Foto: www.freeimages.com)