Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Alimentatie Sanatoasa Topinamburul, radacina soarelui

Topinamburul, radacina soarelui

Email Imprimare

Topinamburul (Helianthus tuberosus) este o planta destul de stranie. Face parte din familia Asteracee (la fel ca anghinarea), care este o familie de plante cu flori! Si, intr-adevar, are flori foarte frumoase. De altfel, e inrudita cu floarea-soarelui, cu care seamana foarte mult, facand parte din acelasi gen, Helianthus. Totusi, topinamburul este cunoscut ca leguma, caci de la el se folosesc tuberculii, care seamana, la forma si gust, cu cartofii. La noi, popular este numit cartoful saracilor, nap porcesc, morcov porcesc, mar de pamant, cartof evreiesc, anghinare de Ierusalim, picioica sau guli.

Numele sau neobisnuit se pare ca vine de la un trib de amerindieni, Tupinamb sau Topinambas, caci planta este originara din regiunea Marilor Lacuri, din estul Statelor Unite (din Maine pana in Dakota de Nord) unde exista inca si astazi cateva specii salbatice. Acolo era numita radacina soarelui. Anul 1612 a fost unul foarte secetos in acea zona, un an de foamete si sete, iar multi dintre noii colonisti s-au salvat de la moarte consumand tuberculi de topinambur.
Astfel, au inceput sa se intereseze si mai mult de aceasta planta. Exploratorul Samuel de Champlain o descoperise deja in anul 1605, la Cape Cod, el fiind primul care a adus tuberculi de topinambur in Europa – a fost urmat apoi de alti marinari francezi. Multumita calitatilor sale medicinale si gustului sau bun, planta s-a raspandit rapid pe continent. Dupa al Doilea Razboi Mondial, insa, popoarele care fusesera sub ocupatie nazista (mai ales francezii) nu au mai dorit sa-si aminteasca de vremurile grele pe care le-au trait in timpul razboiului. Din cauza ca nazistii sau chiar armata proprie le confiscau orice sursa de hrana (cartofii, morcovii etc.), europenii au fost nevoiti sa manance topinambur in acea perioada, pentru a supravietui. 
Astazi, cand oamenii redescopera agricultura organica si biodiversitatea, cand agricultura bio si sustenabilitatea sunt concepte de actualitate, cand regimurile vegetariene si vegane sunt in voga, ne amintim de unele plante si legume uitate, le redescoperim si ne minunam de calitatile lor. Topinamburul este una dintre ele - cunoscut si apreciat de peste trei milenii, el este, intr-adevar, o planta unica. Capacitatea sa de a supravietui in conditii extreme, de la gerul Alaskai pana la arsita Saharei, este uluitoare si inexplicabila. In plus, se cultiva foarte usor, neavand cerinte speciale, iar recolta de topinambur este mult mai bogata in comparatie cu alte legume.
Planta creste pana la 3 metri inaltime, unele frunze sunt lungi de pana la 30 cm, face flori frumoase, galbene, de 4-8 cm in diametru, care miros a ciocolata cu lapte si infloresc toamna, iar tuberculii seamana vag cu cei de ghimbir si sunt maro-roscati, galbui sau vinetii.
Topinamburul este o planta foarte sanatoasa, fiind foarte apreciata mai ales in tarile nordice, unde este folosita in salate. La noi este mai putin cunoscuta, insa, dupa aparitia primei dulceti de topinambur romanesti, au inceput sa apara si cultivatorii autohtoni. Topinamburul e utilizat insa si ca planta furajera, si pe post de combustibil (etanol), iar din el se poate face si alcool.
Tuberculii au un gust destul de dulce, oarecum asemanator cu al guliei sau al ridichii, amintind putin si de gustul de nuca. Stiinta descopera, astazi, treptat, calitatile acestei plante aproape uitate. Se diferentiaza de legume prin continutul mare de fructoza si de polimeri ai fructozei – inulina si oligozaharidele. Inulina este o polizaharida naturala unica, alcatuita din fructoza in proportie de 95%. Datorita continutului de inulina, topinamburul este deosebit de util celor care sufera de diabet, fiind un dulce natural.
Topinamburul contine, de asemenea, alti compusi activi, precum fibre, minerale – fier, calciu, magneziu, fosfor, siliciu, zinc, dar si vitaminele B, C, pectina, acizi organici si aminoacizi.
Topinamburul regleaza presiunea sanguina si sistemul digestiv. Protejeaza ficatul si rinichii. Ajuta, de asemenea, la cresterea imunitatii organismului in caz de infectii, are actiune antistres, da energie organismului si creste puterea de concentrare psihica si intelectuala. Este recomandat si pentru persoanele aflate in convalescenta, precum si pentru cei care sufera de osteoporoza. Previne chiar si chelia.
Dulceata de topinambur Topoloveana este naturala, nu contine zahar adaugat si conservanti. Topinamburul este sub forma de cuburi, reprezentand 70% - restul de 30% este suc concentrat de mar. Aceasta dulceata contine foarte multe fibre alilmentare (solubile si insolubile), mai ales inulina. Aceasta previne unele boli, creste imunitatea si mentine sanatatea organismului, distruge bacteriile patogene din intestin, combate constipatia, scade riscul de osteoporoza si de ateroscleroza, reduce absorbtia de zahar din sange, prevenind sindromul metabolic si diabetul zaharat. (Foto: Wikipedia, www.magiun-sonimpex.ro)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.