7 alimente care au grija de ochii tai

Imprimare

Problemele de vedere ne afecteaza pe toti, mai devreme sau mai tarziu. Fie ca acestea au fost mostenite genetic, fie ca au fost dobandite din cauza expunerii excesive la calculator sau televizor, fiecare dintre noi cauta o modalitate de a le preveni sau de a reduce riscul de complicatii. Pe langa un control periodic la medicul oftalmolog, recomandarea medicilor este sa adoptati diete sanatoase, bazate pe consumul de alimente care sa sustina o vedere buna. Vederea este influentata de unele vitamine care au un rol determinant in mentinerea sanatatii oculare. De aceea, specialistii recomanda ca din dieta pentru o vedere mai buna sa nu lipseasca alimente bogate in acizi grasi Omega 3, zinc, vitamina C, D si E. Astfel de vitamine, minerale si acizi grasi pot proteja impotriva unor probleme care apar in timp, precum cataracta sau degenerarea maculara (care afecteaza vederea centrala).

O substanta-cheie in pastrarea sanatatii ochilor este carotenoida. Aceasta se gaseste in toate fructele si legumele portocalii si este cunoscuta pentru proprietatea sa de a creste acuitatea vizuala si adaptarea la lumina si intuneric. Recent, oamenii de stiinta au mai descoperit un carotenoid cu putere antioxidanta inzecita. Acesta este localizat in algele pe care le consuma somonii salbatici si care ii dau culoarea portocalie. Substanta continuta de acestea se numeste astaxantin. O alta substanta care are grija de ochii nostri este luteina. Aceasta reprezinta aminoacidul de electie pentru ochii nostri, care se concentreaza la nivelul maxim al maculei si absoarbe energia luminoasa in exces, protejand astfel aceasta zona a retinei de efectele negative. Consumand luteina, retina este protejata, iar radicalii liberi distrugatori sunt anihilati.
Pentru ca unda electromagnetica a luminii sa poata fi transformata in impuls nervos la nivelul retinei, astfel incat creierul sa poata interpreta imaginile, este nevoie de prezenta betacarotenului, un precursor al vitaminei A. Unele alimente contin din belsug aceasta substanta, imbunatatind astfel vederea. Una dintre cele mai bogate surse naturale de betacaroten este reprezentata de morcovi. Pe langa morcovi, ale caror beneficii in favoarea mentinerii sanatatii oculare sunt de notorietate, exista o serie de alte alimente care, consumate cu consecventa, va pot ajuta sa reduceti riscul confruntarii cu afectiunile oculare.
1. Afinele si coacazele contin antocianide, adica antioxidanti naturali care protejeaza structurile oculare de actiunea negativa a expunerii la lumina puternica. Trebuie sa stiti ca, dintre fructele de padure, cea mai mare cantitate de antocianide o contin murele (190-270 mg la 100 grame).
2. Broccoli este o sursa importanta de vitamina C. Intr-un studiu recent s-a constatat ca vitamina C este esentiala pentru ca celulele nervoase sa functioneze asa cum trebuie la nivelul ochilor. S-a dovedit, de asemenea, ca vitamina C ofera un factor de protectie la nivelul retinei ochilor.
3. Pestele - carnea de peste contine grasimi esentiale pentru reparatiile si regenerarile membranelor celulare, inclusiv cele neuronale si oculare. Pestele este indicat de specialisti caci previne degenerescenta maculara si pastreaza sanatatea ochilor. Carnea de somon, stridii sau ansoa este recomandata in acest sens.
4. Spanacul, varza si salata sunt bogate in caroteni, in special in luteina. Luteina, un pigment galben, protejeaza macula de arsurile solare si de lumina fosforescenta.
5. Ouale sunt bogate in cisteina, sulf, lecitina, aminoacizi si luteina. Aceste componente previn formarea cataractei.
6. Usturoiul si ceapa prezinta un continut bogat in sulf, necesar producerii de glutemina, un important antioxidant atat pentru ochi, cat si pentru intregul organism.
7. Laptele degresat are un continut ridicat de vitamina D. Acest tip de lapte te poate ajuta sa previi degenerarea maculara (o afectiune ce include o varietate de boli de natura oftalmologica ce se caracterizeaza prin afectarea vederii centrale - exact punctul din mijloc al imaginii). Un studiu din 2011 a aratat ca persoanele cu cel mai mare nivel de vitamina D (determinat de un test de sange) au avut un risc cu 40% mai mic de a se confrunta cu degenerarea maculara.

Sursa: Antena Satelor