10 alimente ideale pentru micul dejun

Imprimare

Se spune in intelepciunea populara ca trebuie sa mananci micul dejun ca un rege, pranzul ca un print si cina ca un sarac. Specialistii sunt de parere ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, insa esential este ca aceasta masa sa fie de buna calitate. Care este rolul micului dejun? Micul dejun are rolul de a furniza energia necesara pentru restul zilei, insa numai daca acesta este alcatuit din alimente sanatoase. Prea multe grasimi sau prea mult zahar dauneaza organismului si compromit starea de bine pentru intreaga zi.
Daca scopul este acela de a avea o zi plina de energie si buna dispozitie, atunci e necear ca micul dejun sa fie alcatuit din alimente sanatoase.

Iata 10 dintre aceste alimente sanatoase pentru micul dejun:
1. Fructe. Fie ca optati pentru banane, kiwi sau mere, acestea au, pe langa cantitatea bogata de antioxidanti, numeroase minerale si fibre. In plus, cantitatea de apa continuta de fructe asigura premisele unui proces optim de digestie pe parcursul intregii zile. Puteti opta pentru un singur tip de fruct sau puteti face salate din mai multe fructe.
2. Fructele de padure. Sunt bogate in antioxidanti si sarace in calorii. Ajuta la curatarea sangelui, scad nivelul de colesterol. Un mic dejun care include fructele de padure este o modalitate sanatoasa de a mentine echilibrul inimii si functiile sale, de a imbunatati calitatea pielii si de a stimula regenerarea celulara.
3. Ouale. Pe langa faptul ca sunt delicioase, sunt si foarte bogate in calciu si proteine. Consumate la micul dejun, ouale ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si protejeaza activitatea cardiaca. Nu trebuie uitat faptul ca galbenusul de ou contine un antioxidant care ajuta la imbunatatirea vederii, prevenind aparitia cataractei. 
4. Iaurtul grecesc. Este bogat in calciu si in probiotice. Ajuta la dezvoltarea bacteriilor bune in flora stomacala, astfel incat ph-ul sa fie unul echilibrat. Consumul de iaurt grecesc la micul dejun ajuta la stimularea metabolismului, previne aparitia diferitelor forme de cancer. Fie ca il consumati ca atare sau in combinatie cu fructe proaspete, iaurtul grecesc este o idee sanatoasa de mic dejun.
5. Branza de vaci. Are un continut ridicat de proteine, probiotice si calciu. Este modalitatea ideala de a imbunatati calitatea oaselor si de a le proteja impotriva afectiunilor. Branza de vaci este si delicioasa, si satioasa, astfel ca pana la urmatoarea masa nu va mai fi nevoie de un alt aport de alimente. Important este sa fie proaspata.
6. Nucile. Contin vitamina E, dar si acizi grasi Omega 3. Consumate la micul dejun, nucile reprezinta un excelent atu impotriva radicalilor liberi, pe care, cu ajutorul antioxidantilor prezenti, ii anihileaza. In plus, nucile ajuta la reglarea metabolismului, cresc imunitatea, protejeaza inima, asigura calitatea pielii si a firului de par.
7. Ovaz. Ajuta la mentinerea unei digestii optime, fiind foarte bogat in fibre. Mentine nivelul optim de colesterol, regleaza tensiunea arteriala si reda organismului starea de bine si de echilibru. Un mic dejun bogat in fulgi de ovaz asigura energia necesara intregii zile.
8. Semintele de chia. Regleaza sistemul digestiv, ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. Consumate la micul dejun, semintele de chia ajuta la anihilarea radicalilor liberi din organism. Se pot consuma simple sau amestecate in iaurt.
9. Semintele de in. Fac adevarate minuni, mai ales in cazul persoanelor care sufera de dereglari digestive, de tipul constipatiei. Cu un bogat continut de fibre, semintele de in echilibreaza nivelul de insulina. Sunt bogate in proteine, fiind recomandate si celor care au adoptat un regim vegetarian. 
10. Ceaiul verde. In Japonia si China, ceaiul verde este o bautura foarte populara. Pe langa faptul ca are proprietatea de a ajuta organismul sa elimine toxinele, ceaiul verde stimuleaza capacitatea de concentrare, protejeaza sistemul nervos si mentine elasticitatea pielii. (Surse: www.curejoy.com, www.saperesalute.it, Foto: www.istockphoto.com)