7 beneficii uimitoare ale orezului brun

Imprimare

Considerat un adevarat depozit de substante benefice organismului, orezul brun are numeroase calitati care il propulseaza in lista alimentelor care pastreaza echilibrul organismului. Nutrientii pe care orezul brun ii contine ajuta nu doar la scaderea nivelului de colesterol, dar si la scaderea tensiunii arteriale. Dar ce este orezul brun? Este bobul neprelucrat, in forma sa naturala, netrecut prin procesul de rafinare. I se indeparteaza numai invelisul exterior, insa straturile sanatoase sunt pastrate. In acest fel, se pastreaza intreaga cantitate de substante benefice.

Iata cateva din beneficiile sale pentru sanatate:
1. Scade nivelul de colesterol si presiunea arteriala. In urma studiilor, specialistii au demonstrat faptul ca orezul brun reduce colesterolul, datorita fibrelor pe care le contine, dar si a altor substante care au rol stimulator asupra metabolismului lipidelor si glucozei. Cu un bogat continut de seleniu, orezul brun are un rol important in scaderea tensiunii arteriale, dar si in pastrarea echilibrului activitatii cardiace.
2. Ajuta la pierderea in greutate si combate diabetul. Pe langa alte substante benefice, orezul brun mai contine si mangan – element responsabil, intr-o mare masura, de gestionarea grasimilor din organism. Astfel, persoanele care sufera de obezitate pot conta pe ajutorul orezului brun pentru a avea parte de mese echilibrate, dar si de o pierdere sanatoasa a excesului de greutate. Avand un indice glicemic scazut, acest tip de orez poate fi inclus si pe lista de alimente a bolnavilor de diabet. Mai mult, orezul brun reduce nivelul de insulina si ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange.
3. Este un excelent antioxidant. De regula, fructele si legumele sunt surse renumite de antiodanti. Iata insa ca si orezul brun ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism. Mai mult, orezul brun contine o enzima care protejeaza celulele impotriva oxidarii, protejand astfel organismul impotriva unei intregi pleiade de afectiuni, printre care si cancerul sau alte boli grave.
4. Previne aparitia cancerului. Datorita continutului bogat de antioxidanti, orezul brun este benefic impotriva cancerului de colon, a cancerului de san sau chiar a formelor de leucemie. Fenolii esentiali din compozitia orezului brun impiedica celulele canceroase sa se dezvolte, dar ajuta si in prevenirea depunerilor de toxine pe colon, ajutand in procesul de eliminare a acestora.
5. Previne aparitia astmului. In ultimele decenii, incidenta cazurilor de astm, in special la copii, a crescut ingrijorator de mult, datorita multor factori nocivi, printre care si alimentatia dezechilibrata. Prin continutul sau abundent in antioxidanti, dar si alte substante benefice, orezul brun ajuta la mentinerea unei imunitati optime, astfel incat organismul sa devina puternic in fata factorilor nocivi, exteriori sau interiori.
6. Protejeaza sistemul nervos si previne aparitia bolilor de natura psihica. Mineralele continute, in special magneziul, ajuta la pastrarea unei stari optime a sistemului nervos. Consumul de orez brun ajuta la prevenire bolilor creierului. Procesul de oxidare a celulelor poate declansa diverse disfunctii ale creierului, insa cei care aleg orezul brun in alimentatie sunt protejati de astfel de probleme. Cei care consuma orez brun frecvent se pot bucura si de o stare psihica buna, si asta datorita faptului ca orezul brun previne aparitia bolilor degenerative, Alzheimer, diverse tipuri de dementa senila sau alte tulburari psihice. De asemenea, depresia sau anxietatea - tulburari atat de frecvente astazi – pot fi combatute sau prevenite cu ajutorul unei diete echilibrate, bazate si pe orez brun.
7. Este un excelent sustinator al sanatatii osoase. Structura osoasa, care are de suferit in timp, datorita proceselor de oxidare celulara sau a traumelor externe, poate fi mentinuta in starea sa optima si cu ajutorul alimentatiei echilibrate. Astfel, orezul brun, bogat in magneziu, permite procesului de asimilare a calciului sa se optimizeze. In schimb, lipsa magneziului impiedica procesul de asimilare a calciului. Este important de stiut faptul ca doua treimi din intregul necesar de magneziu se regaseste in oase. (Surse: www.curejoy.com, www.tittizagaria.com, Foto: www.istockphoto.com)